Инициативата Триморие“ е военно-политически проект за отхвърляне на Русия според

...
Инициативата Триморие“ е военно-политически проект за отхвърляне на Русия според
Коментари Харесай

Доц. Вацев: Радев и Борисов не си дават сметка, че вкарването ни в Три морета“ е равносилно на война между България и Русия

 Инициативата " Триморие “ е военно-политически план за отменяне на Русия съгласно мнението на геополитическия анализатор доц.Валентин Вацев, изразено по радио " Фокус “. Развоят на тази самодейност ще окаже въздействие върху електоралните настройки у нас и бъдещите съдружни партньорства след идните избори

" Този план не е нов. Предполагам, че в България на този проект за " Триморието “ гледат по друг метод. Сигурно си го показват като някакво продължение на Европейския съюз. А в действителност този план е продължение на НАТО. Ясно е, че НАТО няма да удържи доста дълго, защото НАТО към този момент е разрушена организация. Опитът да се построи триморски съюз това е опит да се построи на мястото на НАТО нещо по-жизнено и по-добре целеустремено и по-добре финансирано “, разяснява анализаторът.

Той обясни, че планът " Триморие “ нормално се свързва от хората за това, че се е появила в Полша в междувоенния интервал и е работа на полският началник Йозеф Пилсудски.

" Но истината е още по-надълбоко “, означи доцент Васев и акцентира: " Всъщност, тук концепцията е да се сложи стена от държави-тампони сред Русия и Западна Европа, и по-специално Германия. Още бащата на англосаксонската базова геополитическа теория – атлантизмът, сър Халфорд Макиндер, в собствен исторически отчет, четен пред Кралското географско сдружение в 1904 годинаказва напълно ясно: " Главният проблем за англосаксонската цивилизация и за нас в действителност, би се появил тогава, когато и в случай че безкрайните запаси на Русия се комбинират с технологчния талант на Германия “. Оттогава до момента е ясно за всеки, който се интересува от геополитика, че съюзът сред Русия и Германия, това е ужасна злополука за англосаксонската атлантическа цивилизация “.

В разбора си за " Фокус “ доцент Васев обърна внимание на задачите на плана: " С други думи би трябвало да се направи всичко, което е допустимо да се направи през днешния ден, най-късно на следващия ден исторически казано, с цел да може Русия и Германия да не са в положителни стопански, политически и културни връзки. Казано напълно просто – би трябвало да се спре " Северен поток 2 “, тъй като това е невъзможна композиция сред Русия и Германия от позиция на атлантизма. Трябва да се спрат културните, политическите и всички други връзки, а за тази цел би трябвало да се построи преграда от тампонни страни, започвайки от трите прибалтийски страни, минавайки през Полша, надолу през Беларус, само че с Беларус не стана на този стадий, и стигайки до Румъния, и несъмнено, до България. Това е доста остаряла геополитическа скица. Разбира се, този съюз е антируски, гневно антируски, милитаристично антируски “.

Присъединяването на нашата страна в този съюз анализаторът показа по този начин: " Включването на България амбициозно и с удоволствие в този съюз значи България да поеме искрено, явни военно-политически задължения за борба с Русия. Може просто да се каже, че името на войната сред България и Русия това е " Триморието “.

Валентин Вацев изрази мнение, че не позволява този план да може да се осъществя доста елементарно и обвърза възможната му реализиране с основното събитие в международната политика – изборите за президент в Съединени американски щати. " Ако победи Тръмп, този план за " Триморието “ ще бъде суспендиран за несъмнено дълго време, той няма да се развива или съвсем напълно няма да се движи. Обратно, в случай че победят демократите, освен ще стартира да се трансформира картата на Балканите, освен че в България ще може да кажем, какво държавно управление ще има и даже ще можем да предвиждаме някои имена в бъдещето българско държавно управление, само че ще стартира повишаване на налягането на военно-политическото напрежение сред Русия и Украйна, защото Украйна е основната точка на борба с Русия.

Помолен да разяснява неотдавна зародилия " ажиотаж “ към " Три морета “, в който президентът Румен Радев имаше проблеми, вкарали го в " премеждие “ в Естония, специалистът по геополитика съобщи: " Защо в България се появиха тези неразбираеми за мен пертурбации – президентът ходеше някъде, пък го върнаха, пък от своя страна министър-председателят не крие своята упоритост да възглави присъединяване на България, допускам, че уважаемите господа не си дават сметка, че ангажирането на България с самодейността " Триморие “, това е еднакво на война сред България и Русия. Във всички случаи ние виждаме по какъв начин избрани сили се пробват да вкарат България в една укрепление, да трансфорат България в детайл от една укрепление, която разделя по вертикалата, гледано от север на юг надолу Русия от Европа. Това е опит за създаване на антируски кордон. “

За вероятната реализация на плана Валентин Вацев изрази своята позиция " като българин, който се интересува дават ли си сметка неговите сънародници, в какво вкарват българското общество? " *

*Доц. Валентин Вацев е политически анализатор. Възпитаник е на Философско-историческия факултет на СУ " Св. Климент Охридски ". Преподава геополитика в ПУ " Паисий Хилендарски " и европеистика в Европейския лицей по стопанска система и ръководство в Пловдив.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР