Инициативата Три морета започва да излиза от сферата само на

...
Инициативата Три морета започва да излиза от сферата само на
Коментари Харесай

Радев: Инициативата Три морета да излезе по-бързо от политическото говорене и да се насочи към конкретните решения


Инициативата " Три морета " стартира да излиза от сферата единствено на политическото говорене и да придобива по-конкретни измерения с концепцията за основаване на капиталов фонд, разяснява пред публицисти президентът Румен Радев, който през днешния ден взе участие в словенската столица Любляна в Четвъртата среща на върха на самодейността, съобщи Българска телеграфна агенция.

Инициативата е основана през 2015 година и сплотява 12 страни от Европейския съюз, ситуирани сред Адриатическо, Балтийско и Черно море, като задачата е да се насърчи транспортната, енергийната и цифровата съгласуваност в района посредством взаимни планове.

Апелът ми към всички участници през днешния ден е да излизаме по-бързо от тази сфера на политиката и да отиваме в областта на стопанската система и съответните решения, уточни президентът Радев. Все отново би трябвало да бъдем деликатни. България още не е подписала меморандума за инициирането на този фонд, единствено шест страни са го подписали. Ние желаеме да има ясни правила за образуване на капитала, да има ясни критерии за установяване на предпочитаните планове, което да дава отговор и на нашия народен интерес, съобщи президентът.

Имаме ясно избрани цели в тясна съгласуваност с българското държавно управление, уточни президентът в отговор на въпрос за плановете по самодейността. Три от тях са приети за предпочитани - реорганизация на железопътната линия Русе-Варна; създаване на тунел под прохода " Петрохан " и уголемение на газохранилището в Чирен, напомни президентът. Радев подчертава върху още един план, за който, по думите му, доста упорства и има диалози и позитивно отношение от всички президенти, свързани с него - " Виа Карпатия ". От Литва до Гърция, през България, в случай че успеем да включим този план като един от най-приоритетните, тъй като дава огромна съгласуваност - това значи да решим казуса със 160-те километра автомагистрала от Видин до София, разяснява Радев.

Той добави, че за момента е проблем, че няма несъмнено съответно финансиране за плановете. Това е огромната цел на тази самодейност - с изключение на общоприетите финансови принадлежности на Европейски Съюз да се търсят и други пътища за финансиране на тези планове, означи президентът Радев.

На форума той ще се включи в полемика в границите на президентския панел. Темата е за провокациите пред Европейски Съюз в района сред Адриатическо, Балтийско и Черно море.

Във водената от президента Радев делегация са министърът на стопанската система Емил Караниколов, както и представители на българския бизнес, които ще вземат участие в икономическия конгрес, съпътстващ срещата на върха в Любляна.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР