Инициативата “Три морета“ се е доказала като платформа за диалози,

...
Инициативата “Три морета“ се е доказала като платформа за диалози,
Коментари Харесай

Централна и Източна Европа става все по-привлекателна

Инициативата “Три морета “ се е потвърдила като платформа за разговори, като стратегически линии за икономическо развиване посредством енергетика, превоз и цифрова съгласуваност. „ Това е амбициозна и комплицирана цел. Необходимите средства надвишават това, с което разполагаме сега. Междувременно добре знаем, какъв огромен капацитет имаме, който може да бъде употребен в съдействието си, с цел да получим публичната поддръжка и да развиваме другарските връзки и да прилагаме нови модели за бизнес партньорството и интелигентно развиване “, сподели по време откриването на бизнес форума към самодейността „ Три морета “, която се организира на 8 и 9 юли в София.

Инвестиционният фонд продължава да се развива като нов метод към потреблението на частния капитал и бизнес съдействието в публично частните партньорства. „ Мисля че това е модел, който ще може да се развива и мултиплицира с положителни резултати. През последните месеци виждаме известни резултати. Имаме 3 вложения в енергетиката, превоза и дигитализацията “, напомни българският президент.

„ Надяваме се, че тази динамичност ще се форсира в бъдеще. Оптимист съм, че Централна и Източна Европа ще стане по-привлекателна за стратегически вложения от огромен мащаб в границите на самодейността „ Три морета “. България продължава да проверява този нов метод по пътя на финансовите пазари и обществено-частните партньорства “, добави Радев.

Въпреки че България става координатор на този план в сложни времена продължаваме тази активност, с цел да разтеглим обсега на нашето съдействие. „ Вярвам, че тази среща и бизнес форумът ще разкрития нашия капацитет и ще дефинират опциите да развиваме съдействието и да сътворяваме резултати и качество “, заключи президентът Радев.

Във видео послание към участниците в бизнес форума, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, съобщи, че страната му поддържа всяка стъпка и се ангажира да могат да се подобрят връзките в района и с институциите, с цел да може Европа да извърши отколешната си цел да е обединена и да работи и живее в мир. „ Демокрациите би трябвало да потвърдят, че могат да работят за народите си “, съобщи Байдън.

„ Инициативата обгръща съвсем половината членки на Европейския съюз (ЕС). Тя има връзка и оттатък океана, както се чу от изявлението от президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Важно е, че утрепваме нашите връзки в това число оттатък океана “, сподели президентът на Федерална Република Германия Франк Валтер Щайнмайер.

„ Всички сме изправени пред едни и същи огромни провокации – да се насърчи икономическото възобновяване след ковид, да се обезпечи зелена цифрова промяна и да обединим напъните си да поддържаме мира “, добави Щайнмайер.

„ Имаме интерес да засилим връзките север-изток, както и изток-запад в Европейски Съюз. Имаме тесни стопански и политически връзки с участничките страни в „ Три море “. Би следвало да има доближаване на Източна със Западна Европа. Трябва да се възползваме в цялостна степен от тази самодейност. С Европейския зелен пакт към този момент разполагаме със мощен инструмент за превъзмогване на икономическата обстановка след ковид, тъй че Европа да се трансформира в цифрова съгласуваност “, добави президентът на Германия.

Най-накрая се вижда светлина в тунела. Това се дължи на смелостта на политиките в района. Очакваме 2024 година районът ще доближи нивото на Брутният вътрешен продукт от 2019 година като по този начин ще изпревари останалите страни в света. „ Очакваме да продължим за изпреварваме развиването на стопанската система с 1.5% по-висок напредък по отношение на западните държави-членки на Европейски Съюз. Процесът на доближаването на приходите и конвергенцията ще продължи “, предвижда Кристалина Георгиева, ръководител на Международния валутен фонд.

Тя обърна особено внимание на обстоятелството, че самодейността „ Три морета “ има значим принос, тъй като натъртва върху основната роля на инфраструктурата и свързаността за целия регион. „ Изчислили сме, че на 1 EUR изразходвано за инфраструктура се връщат 1.7 до 2.5 EUR и това в дълготраен проект подтиква растежа. Разглеждаме района като подобен, който интегрира ниско въглеродни вложения, което е доста значимо за конкурентоспособността и привличането на вложители. Така районът ще стане по-силен да се изправи пред това, което е пред нас, а точно климатична рецесия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР