Инициативата Три морета предлага на страната ни възможност за икономически

...
Инициативата Три морета предлага на страната ни възможност за икономически
Коментари Харесай

Не се разбира значението на инициативата Три морета, тревожи се Цветанов

Инициативата " Три морета " предлага на страната ни опция за стопански напредък и по-бърза и ефикасна конвергенция с останалите страни от района на Триморието и Европейски Съюз. Това може да стане посредством повишение на свързаността - транспортна, енергийна и цифрова, което ще отключи необработен досега инертен капацитет за усъвършенстване на производствата, търговията и икономическото съдействие.

Това е позицията на новата партия " Републиканци за България " с водач досегашната дясна ръка на премиера Бойко Борисов по отношение на присъединяване на България и политическите реакции в страната след президентската среща на върха на Инициативата " Три морета " в Талин на 19 октомври.

" Реалността на тази опция би трябвало да бъде осъзната час по-скоро от българските политици. Спешността на това осъзнаване произтича и от обстоятелството, че страната ни получи семейството на срещата на върха на формата през 2021г. и през идната една година ще ръководи самодейността ", се споделя в позицията.

Обезпокоително е, че нито един български политик не поздрави страната ни за постигнатия триумф с формалното връчване на председателството в Талин - това не е триумф на един президент, това е триумф и опция за страната ни , считат специалистите на Цветанов.

Още по-обезпокоително е, че нито един политик не разяснява срещата на върха всъщност, не загатна какви са заключенията и анализът за вероятностите пред страната ни , по какъв начин ще реализираме практични резултати и осезателен прогрес както за самата самодейност и развиването на района, по този начин и за България , разяснява досегашният началник на предизборния щаб на Борисов.

За хората на Цветанов е необичайно, че никой политик не разяснява какви послания бяха изразени на срещата от сътрудниците ни в подтекста на самодейността, не проучва какви послания насочи на свои ред българският президент .

" Вместо това цялото присъединяване на страната ни бе принизено до посредствени мнения за невъзможността да бъде извършено в своята целокупност двустранното посещаване на президента и пропусната публична вечеря в Талин ", пишат от новата политическа групировка.

Според тях неналичието на изчерпателен разбор е следващ симптом за неналичието на съгласуваност и съдействие сред Президентската администрация и изпълнителната власт по въпросите на самодейността.

Още преди провеждането на формалната среща в Талин в България имаше сигнали за липса на съгласуваност, които се ускориха още през юни 2020 година, когато на среща на външните министри на самодейността, българският представител на равнище зам.-министър съобщи, че е най-добре страната ни да поеме председателството през 2022 година

Това е откакто на срещата през 2019 година в Словения, България към този момент е декларирала предпочитание да ръководи през 2021г., както и са извършени дипломатически срещи при започване на 2020г . по отношение на наличието на тематиките за българското домакинство през 2021г.

Подобно разминаваме е неприятен сигнал към нашите сътрудници, освен тъй като демонстрира неналичието на обикновен институционален разговор, само че и тъй като е симптом на неспособността на институциите да се обединят в услуга на значими тематики и в осъществяване на националните ползи, пишат от партията на Цветанов.

Липсата на осъзнатост за действителните благоприятни условия, които ни дава самодейността и отсъствието на отговорно политическо държание, не са единственият проблем .

Другият, още по-сериозен проблем е неналичието на схващане на съответни параметри на самодейността и тяхното действие. По време на своите изявления в Талин българският президент няколко пъти акцентира, че за българското председателство ще е приоритет построяването на явен механизъм за взимане на решения по отношение на избора на планове за финансиране от фонда на самодейността .

Според позицията, това издава непознаване на философията и концепцията на фонда , който е ръководен от самостоятелен извънреден финансов консултант - интернационална компания, профилирана в ръководството и привличането на вложения. Показва и неведение, че решенията за избор на планове за финансиране ще бъдат вземани от този консултант на база пазарна логичност и възвръщаемост на вложенията .

Държавните глави са определили единствено задачите и общата рамка на фонда в сходство с задачата на самодейността . Този механизъм е определен точно, с цел да се обезпечи оптималната бистрота на решенията на пазарен принцип, като се избегнат всевъзможни благоприятни условия за политически напън или въздействие в интерес на една или друга страна.

По този метод се подсигурява на частните вложители, които фондът се надява да притегли, че вложенията им ще бъдат ръководени по пазарно най-целесъобразния метод. Философията е от ден на ден стратегически планове за повишение на свързаността да се осъществят с частни вложения и посредством публично-частни партньорства , каквато е нормалната процедура в Западна Европа.

Това значи, че фондът е инструмент за доближаване на модела на финансиране на този вид планове в страните от Инициативата " Три морета ", където сходни планове по-често се финансират със средства от структурните фондове на Европейски Съюз, с този на по-старите членки от западната част на континента.

А кцентът върху потребността от разширение на самодейността към съгласуваност в областта на науката и образованието като централен приоритет на Българското председателство е тревожно. Предвид високото равнище на упоритост на самодейността в стратегическо, икономическо и геополитическо отношение, сходен акцент демонстрира ниско равнище на упоритост от страна на България , считат от партията на Цветанов. Науката и образованието не са обект на високата дипломация, към която се числи Инициативата " Три морета ".

Позицията и изявленията на българското държавно управление за жалост демонстрират цялостна абдикация от работата в интерес на българския интернационален интерес и добър облик . Изглежда политическият конфронтация взема превес пред отговорността на държавността, а това е неприемливо. Реакцията на представители на българското държавно управление и неналичието на всякаква позиция по наличието на срещата в Талин са следващото доказателство, че оставката на държавното управление е належаща , защото то е некомпетентно да извършва уговорката си за работа в името на едно по-добро бъдеще на българските жители.

Припомняме, след изненадващото си по-раншно довеждане докрай на формалната аудиенция президентът Румен Радев на 20 октомври 2020 година упрекна " своите доброжелатели " в интензивно мероприятие. Той съобщи, че нито той самият, нито някой от делегацията, нито публицистите са били сложени под карантина в Естония. В Естония Радев одобри семейството на " от естонския си сътрудник Керсти Калюлайд.

Радев удостовери, че от началото на рецесията с Covid-19 прецизно е спазвал всички здравни ограничения и не е възниквал проблем.

Днес, 21 октомври, вицепремиерът отхвърли присъединяване на властта в проблема с карантината на президента Румен Радев и спирането на визитата му в Естония.

По-късно министър председателят на президента.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР