Инициативата „Три морета“ предлага на страната ни реална възможност за

...
Инициативата „Три морета“ предлага на страната ни реална възможност за
Коментари Харесай

Партията на Цветанов с официална позиция за скандалите с Радев в Талин и инициативата Три морета

Инициативата „ Три морета “ предлага на страната ни действителна опция за реализиране на по-устойчив стопански напредък и по-бърза и ефикасна конвергенция с останалите страни от района на Триморието и Европейски Съюз посредством повишение на свързаността – транспортна, енергийна и цифрова, което ще отключи необработен досега инертен капацитет за усъвършенстване на производствата, търговията и икономическото съдействие.

Това се споделя в публична позиция на Политическа партия "Републиканци за България " по отношение на присъединяване на България и политическите реакции в страната след президентската среща на върха на Инициативата „ Три морета “ в Талин на 19 октомври. Публикуваме известието без редакторска интервенция:

"Реалността на тази опция би трябвало да бъде осъзната час по-скоро от българските политици. Спешността на това осъзнаване произтича и от обстоятелството, че страната ни получи семейството на срещата на върха на формата през 2021г. и през идната една година ще ръководи самодейността. Обезпокоително е, че нито един български политик не поздрави страната ни за постигнатия триумф с формалното връчване на председателството в Талин – това не е триумф на един президент, това е триумф и опция за страната ни.



Още по-обезпокоително е, че нито един политик не разяснява срещата на върха всъщност, не загатна какви са заключенията и анализът за вероятностите пред страната ни, по какъв начин ще създадем по този начин, че да се представим освен протоколно „ почтено “, само че и да реализираме практични резултати и осезателен прогрес както за самата самодейност и развиването на района, по този начин и за България – тук е моментът да отбележим, че летвата е вдигната високо от Естония. Никой политик не разяснява какви послания бяха изразени на срещата от сътрудниците ни в подтекста на самодейността, не проучва какви послания насочи на свои ред българският президент. Вместо това цялото присъединяване на страната ни бе принизено до посредствени мнения за невъзможността да бъде извършено в своята целокупност двустранното посещаване на президента и пропусната публична вечеря в Талин.

Липсата на изчерпателен разбор е следващ симптом за неналичието на съгласуваност и съдействие сред Президентската администрация и изпълнителната власт по въпросите на самодейността. Сигналите за тази липса се ускориха още през юни тази година, когато на среща на външните министри на самодейността, българският представител на равнище зам.-министър съобщи, че е най-добре страната ни да поеме председателството през 2022г., откакто, на срещата през 2019г. в Словения, България към този момент е декларирала предпочитание да ръководи през 2021г., както и са извършени дипломатически срещи при започване на 2020г. по отношение на наличието на тематиките за българското домакинство през 2021г. Подобно разминаваме е неприятен сигнал към нашите сътрудници, освен тъй като демонстрира неналичието на обикновен институционален разговор, само че и тъй като е симптом на неспособността на институциите да се обединят в услуга на значими тематики и в осъществяване на националните ползи.

Липсата на осъзнатост за действителните благоприятни условия, които ни дава самодейността и отсъствието на отговорно политическо държание, за жалост, не са единственият проблем. Още по-обезпокоителна е неналичието на схващане на съответни параметри на самодейността и тяхното действие. По време на своите изявления в Талин българският президент няколко пъти акцентира, че за българското председателство ще е приоритет построяването на явен механизъм за взимане на решения по отношение на избора на планове за финансиране от фонда на самодейността. Тази поръчка издава непознаване на философията и концепцията на фонда, който е ръководен от самостоятелен извънреден финансов консултант - интернационална компания, профилирана в ръководството и привличането на вложения, и решенията за избор на планове за финансиране ще бъдат вземани от този консултант на база пазарна логичност и възвръщаемост на вложенията. Държавните глави са определили единствено задачите и общата рамка на фонда в сходство с задачата на самодейността. Този механизъм е определен точно, с цел да се обезпечи оптималната бистрота на решенията на пазарен принцип, като се избегнат всевъзможни благоприятни условия за политически напън или въздействие в интерес на една или друга страна. Това е належащо, с цел да се подсигурява на частните вложители, които фондът се надява да притегли, че вложенията им ще бъдат ръководени по пазарно най-целесъобразния метод. Именно това е и задачата на финансовото присъединяване на страните членки във фонда – да го създадат по прелъстителен, постоянен и сигурен за частни вложители. Философията е от ден на ден стратегически планове за повишение на свързаността да се осъществят с частни вложения и посредством публично-частни партньорства, каквато е нормалната процедура в Западна Европа, т.е. фондът е инструмент за доближаване на модела на финансиране на този вид планове в страните от Инициативата „ Три морета “, където сходни планове по-често се финансират със средства от структурните фондове на Европейски Съюз, с този на по-старите членки от западната част на континента.

Друг притеснителен аспект от посланията в поръчката на президента за целите на българското председателство е акцентът върху потребността от разширение на самодейността към съгласуваност в областта на науката и образованието като централен приоритет. Предвид високото равнище на упоритост на самодейността в стратегическо, икономическо и геополитическо отношение, сходен акцент демонстрира ниско равнище на упоритост от страна на България. Без да подценяваме смисъла на науката и образованието, би трябвало да е ясно на всеки политик и експертен анализатор, че те не са обект на високата дипломация, към която се числи Инициативата „ Три морета “. Републиканци за България приканва българските политици за по-отговорно държание и по-високо равнище на експертна информираност по въпросите на самодейността.



Позицията и изявленията на българското държавно управление за жалост демонстрират цялостна абдикация от работата в интерес на българския интернационален интерес и добър облик. Изглежда политическият конфронтация взема превес пред отговорността на държавността, а това е неприемливо. Реакцията на представители на българското държавно управление и неналичието на всякаква позиция по наличието на срещата в Талин са следващото доказателство, че оставката на държавното управление е належаща, защото то е некомпетентно да извършва уговорката си за работа в името на едно по-добро бъдеще на българските жители ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР