Инициативата представлява поредица от дискусии с млади хора, в хода

...
Инициативата представлява поредица от дискусии с млади хора, в хода
Коментари Харесай

Младежкото обединение на БСП и Цветелина Пенкова събират мненията на младите за бъдещето на Европа в Русе, Силистра и Варна

Инициативата съставлява поредност от полемики с младежи, в хода на които те споделят своите хрумвания, възгледи и визии както за развиването на техните градове и райони в България, по този начин и за политиките, които Европейският съюз следва да гради през идното десетилетие. Проектът е въодушевен от Конференцията за бъдещето на Европа, която дава цифров конгрес за продан на хрумвания, начинания и оферти на всички европейски жители по отношение на основни за бъдещето на Европейския съюз тематики.

Проектът „ Когато младите приказват … #EUphoria “ визира разнообразни въпроси в българските градове, съобразени с особеностите, потребностите и настоящите проблеми на районите.

Дискусиите стартираха в град Русе на 17.06.2021 година Темата, разисквана с младежите, беше създаване на зелени и култури градове на бъдещето. В хода на събитието се обрисуваха проблемите на град Русе със нечистия въздух, потребността от интензивно възползване от капацитета на река Дунав, както и опциите за развиване на туризма в района. На събитието участваха кмета на града Пенчо Милко, лидерът на листата на Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ в Русе - Крум Зарков, други претенденти от листата на Българска социалистическа партия и представители на неправителствения бранш. Дискусията се концентрира върху проблемите със нечистия въздух в града, опциите за създаване на нова, зелена инфраструктура на градския превоз и опцията за зелени транспортни връзки по вода с другите европейски градове по поречието на река Дунав.

В град Силистра Младежкото обединяване и лидерът на листата на Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ Вяра Емилова се допитаха до младите по отношение на хрумвания и начинания за връщане на млади експерти в България и способи за даване на конкурентни и привлекателни работни места. От своя страна Цветелина Пенкова посочи някои от концепциите, препоръчани в платформата на Конференцията за бъдещето на Европа, свързани с младежката претовареност, възстановяване на работните условия в Европейския съюз и разнообразни способи за привличане на млада и квалифицирана работна ръка. Дискусията се разпростра върху методите за равнене на приходите и на стандарта на живот в другите райони на Съюза, въвеждане на четиридневна работна седмица и гъвкавото работно време, като метод за повишение на продуктивността на чиновниците. Обсъдиха се и типовете планове, които биха получили финансиране с европейски средства за разкриване на нови работни места в района, които да са привлекателни за младото потомство.

Първата част от обиколките приключи в град Варна, където се дискутира тематиката за кръговата стопанска система и опциите, които този тип индустриален развой открива пред черноморските райони. Като акценти бяха изведени концепциите на младежите за водния запас като главен източник на чиста и възобновима сила, създаване на индустриални предприятия с самостоятелни източници на енергийно зареждане, основаване на индустриални процеси с най-малък боклук и проблемите и опциите, които стоят пред града с оглед транспортните връзки по море. На срещата участва и вторият в листата на Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ Борислав Гуцанов, който показа своята визия за построяването на стратегически връзки с други страни по Черноморието и за рационализация на пристанище Варна.

„ От изключителна значимост е младежите, нашите бъдещи и сегашни бизнесмени и всички жители, които интензивно се занимават с проблеми от локално естество да бъдат осведомени, че по силата на националните Планове за възобновяване и резистентност в страните членки ще бъдат отпускани средства, с които могат да бъдат решени доста от проблемите, а също по този начин ще могат да бъдат осъществени техните хрумвания и планове. Различното оттук насетне е, че Европейският съюз слага главен акцент върху трансформацията на стопанската система към процеси с по-ниско замърсяване и с акцент върху опазването на околната среда. Изискването е 37% от средствата, до които България може да получи достъп, да се влагат в зелени планове. България може да се възползва от близо 12 милиарда евро в идващите няколко години, само че тези средства ще се провиснал единствено, в случай че страната ни показа една съответна национална тактика, Тя би трябвало да е фокусирана върху общественото и икономическо възобновяване след Ковид-19, наблягайки на зелени планове, цифровизация, технологии, нововъведения “, напомни Пенкова.

„ Една от главните цели на полемиките е да насърчим младежите да се включат в Конференцията за бъдещето на Европа или директно или като посетят нашата самодейност. Искаме да ги насърчим да осъществят своите планове и хрумвания. “ - разяснява Пенкова.

Събитията не престават и тази седмица в:

- Пловдив на 22.06.2021 г.;

- Ямбол на 23.06.2021 г.;

- Бургас на 24.06.2021 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР