Инициативата Правосъдие за всеки иска президентът Румен Радев да не

...
Инициативата Правосъдие за всеки иска президентът Румен Радев да не
Коментари Харесай

"Правосъдие за всеки" поиска президента Радев да не назначава избрания шеф на Върховния административен съд

Инициативата " Правосъдие за всеки " желае президентът Румен Радев да не подписва указа за избора на Георги Чолаков за ръководител на Върховния административен съд, който управлява всички актове на властта и да върне двете издигнати кандидатури за ново разискване и гласоподаване от новия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС), " както е редно ".

В понеделник правосъдният съвет с 20 гласа " за " поддържа номинацията на Чолаков, зад който застана сегашният началник на съда Георги Колев. Чолаков бе подсилен и от сътрудниците си съдии. Другата номинация бе на Соня Янкулова, издигната от трима членове на съвета, които са от така наречен малцинство. Тя също събра, въпреки и по-малка поддръжка измежду сътрудниците си. Янкулова получи пет гласа.

" В понеделник управителният орган на правосъдната власт приключи една непрозрачна, нестимулирана и изпълнена с голямо подозрение за външен напън процедура по избора на ръководител на Върховния административен съд - най-важният съд в страната от позиция на гарантиране на гражданските права от властта ", стартират писмото си до президента от организацията. Те показват, че изборът е бил предупреден и е бил разследване на недодялан командно-административен метод и напън за " избора на претендент, чието име се знаеше от месеци ".

Организацията напомня и персоналното гледище на Георги Колев изборът за негов правоприемник да се извърши от този състав на съвета, а не от новия, каквито оферти имаше, защото с новоизбрания началник на единия от двата висши съдилища ще работят точно идващите членове на Висш съдебен съвет. Колев още веднъж настоя изборът и общото заседание на съдиите преди него да са незабавно след правосъдната почивка около почивните дни и през септември. Това докара до това на събранието в съда, където бе подсилен Чолаков, да отсъства една трета от работещите там магистрати. В. " Сега " пък осведоми, че съдии, поискали да запазят анонимност, са били убеждавани да поддържат точно претендента на Колев - Чолаков.


© Надежда Чипева, Капитал

" В понеделник управителният орган на правосъдната власт приключи една непрозрачна, нестимулирана и изпълнена с голямо подозрение за външен напън процедура по избора на ръководител на Върховния административен съд ", пишат от " Правосъдие за всеки "

Някои съдии показаха подозрение в законността на решеното от общото заседание на съдиите. Повече четете тук.

" Явно се търсеше изговаряне на тъкмо този мощно подвластен и към този момент задоволително злепоставен като престиж състав на Висшия правосъден съвет, с цел да се подсигурява избора на " верния претендент ", от позиция на авторитетните фигури в него. Но този състав на Висш съдебен съвет няма да работи с новия ръководител на Върховен административен съд, заради което нямаше никаква логичност, юридически смисъл и морално право тъкмо той да избира ръководителя на Върховен административен съд ", написа още организацията.

7-годишният мандат на Колев изтича в края на ноември, а този на съвета през октомври, т.е. имаше опция новият Висш съдебен съвет да избере човек на управителния пост, което напомня и " Правосъдие за всеки ". Организацията отбелязва, че подозренията за политически напън и дирижиран избор са се ускори и " с явното занемаряване в полемиката по кандидатурите на действителната оценка на професионалните и нравствени качества на двамата издигнати претенденти, както и на техния стаж като съдии в съответния съд и система ".

Бегъл взор върху практиката на двамата може да прочетете тук.

Инициативата се обръща към Радев с констатацията, че той има право да откаже да назначи определения от съвета ръководител, даже " като обединител на нацията, сте задължен да откажете, в случай че имате и най-малките подозрения в честността и убедителността на този избор, от позиция на обществото ".

Вчера правосъдният съвет прати предложение до Радев за издаване на декрет на назначението на Чолаков. Последният стадий от процедурата от назначението му е президентския декрет. Държавният глава може да върне един път процедурата на правосъдния съвет. Преди това време той съобщи, че ще поддържа избор изработен от магистратите от Върховен административен съд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР