>Инициативата е насочена към повишаване на статистическата култура на младите

...
>Инициативата е насочена към повишаване на статистическата култура на младите
Коментари Харесай

Започна регистрацията за Европейската олимпиада по статистика за ученици

>
Инициативата е ориентирана към повишение на статистическата просвета на младежите, към поощряване на тяхната ученолюбивост и интерес към статистиката и нейната роля в живота на обществото.

Началото беше сложено през октомври 2017 година, когато Евростат и 11 национални статистически института стартираха взаимно първата Европейска олимпиада по статистика за възпитаници. В нея участваха над 11 000 възпитаници на възраст от 14 до 18 години. Те трябваше да вземат решение статистически задания, да търсят данни, да изготвят статистически разбори.

Отличените в националните надпревари 180 възпитаници от 66 тима показаха своите страни в последния европейски кръг. От тях се изискваше да приготвят двеминутни видеоклипове по тематиката " Защо формалната статистика е значима за нашето общество? “.

Общо 528 възпитаници от България, разпределени в 195 тима, взеха присъединяване в националния кръг на първата Европейска олимпиада по статистика. Шестте тима спечелили се състезаваха в европейския кръг и се показаха почтено.

Съгласно регламента и тази година олимпиадата ще се организира в два кръга - народен и европейски, с две категории възпитаници от междинното обучение: възпитаници от Х - ХII клас и възпитаници от VIII - IX клас. Състезанието ще бъде отборно, като всеки тим ще се състои от един до трима възпитаници с преподавател наставник. На отличилите се тимове ще бъдат раздадени награди, а спечелилите в двете категории от националния кръг ще показват страната ни на европейския кръг.

Допълнителна информация, както и форма за регистрация за присъединяване в олимпиадата можете да намерите на уеб страницата на ЕОС: https://www.nsi.bg/esc2019/.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР