Инициативата Дни на отворените врати в Базовата екологична обсерватория Мусала

...
Инициативата Дни на отворените врати в Базовата екологична обсерватория Мусала
Коментари Харесай

Дни на отворените врати в обсерваторията "Мусала" към БАН

Инициативата " Дни на отворените порти " в Базовата екологична обсерватория " Мусала " към Българска академия на науките ще се състои през днешния ден и на следващия ден /с аварийни дати 10 и 11 август/, и на 27 и 28 юли /с аварийни дати 17 и 18 август/, в случай че не разрешат метеорологичните условия това да стане на в началото плануваните дати. Това оповестиха от Българска академия на науките.

Базовата екологична обсерватория " Мусала " е част от Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика към Българска академия на науките, и се намира на най-високия връх на Балканския полуостров - Мусала, който е на 2925,4 метра надморска височина в Рила планина.

Уникалното географско разположение на връх Мусала, на границата на долната тропосфера, разрешава в обсерваторията, в допълнение към обичайните проучвания, свързани с галактическите лъчи, да се правят и проучвания за световното изменение на климата, за преноса на трансгранични замърсявания, за вероятни корелации на интензивността на галактическите лъчи с атмосферните параметри, разясняват учените.

Всички, които имат предпочитание да посетят неповторимата обсерватория и да схванат повече за активността й от българските експерти, които работят там, могат да го създадат на посочените дати. Резервните дати са планувани при положение, че метеорологичните условия на главните дати не са подобаващи за нанагорнище до върха.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР