Инициативата Българските имена на Царицата“ е плод на съвместните усилия

...
Инициативата Българските имена на Царицата“ е плод на съвместните усилия
Коментари Харесай

Николина Щерева и Петър Петров дадоха старт на поредицата Българските имена на Царицата“ за вековния юбилей на атлетиката у нас

Инициативата „ Българските имена на Царицата “ е плод на взаимните старания на пресклуб „ България “ и списание „ Атлетика “ на БФЛА и има за цел да бъдат показани несподелени и незабравими мигове от историята, разказани от звездите на българската атлетика.

“Искаме да напомним триумфите на българската лека атлетика на младото и надарено потомство ”, сподели Антон Бонов.

Началото на поредицата ще показа олимпийските медалисти на Родината ни – 13 велики спортисти, носители на 19 олимпийски оценки.

Главният редактор на сп. „ Атлетика “ заяви още, че по случай 100-годишнината се приготвя допълнено издание на енциклопедичния труд с създател починалия към този момент Григор Христов „ Царицата “, която излезе от щемпел за 80-годишнината на атлетиката у нас.

Гости в пресклуб „ България “ бяха сребърната медалистка на 800 метра и 4-та на 1500 м от Игрите в Монреал 1976 Николина Щерева и най-бързият българин, бронзовият медалист в спринта на 100 метра от Москва 1980 Петър Петров.

„ На Олимпийските игри е значим медалът, никой не мисли за достижението “, сподели Щерева.

„ Атлетиката е спорт с доста мощна конкуренция, 7-8 състезателки в България по мое време се въртяха към 2-те минути на 800 м “, сподели още олимпийската вицешампионка на 800 м от Монреал.

Щерева прикани в София да се направи стадион единствено за лека атлетика, тъй като състезателите нямат нужните условия, с цел да упражняват.

“Това е огромен проблем. Имаме потребност от стадион единствено за лека атлетика. За да бъде един спорт сполучлив, би трябвало да бъде по-централизиран. По мое време имахме и ужасно доста научно застраховане на спорта. Имаше и лаборатория по лека атлетика. На младите желая да кажа, че е въпрос на чест да представяш България на Олимпийски игри. Самото присъединяване остава спомен за цялостен живот. Ще бъде доста мъчно даже влизането на край в Париж, в случай че се случи ще бъде героизъм ”, сподели още олимпийската вицешампионка.

" В кариерата си съм победил седем олимпийски първенци и имам два финала на 100 метра, което е нещо неповторимо ”, сподели от своя страна Петър Петров. Той счита, че да имаш гений и душeвност на победител е най-важното за триумфа. Петров се класира в Монреал 1976 на осмо място, а четири години по-късно в Москва печели бронзовия орден.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР