Инициативата „Българската Коледа” зарадва и Университетската многопрофилна болница за активно

...
Инициативата „Българската Коледа” зарадва и Университетската многопрофилна болница за активно
Коментари Харесай

„Българската Коледа” зарадва с нов апарат неонатологията в Плевен

Инициативата „ Българската Коледа” зарадва и Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Д-р Георги Странски” в Плевен. Отделението по физиотерапия се снабди с уред за ударно-вълнова терапия.

Апарат за следена церебрална хипотермия получи отделението по неонатология.

Според статистиката 10% от новородените у нас се нуждаят от помощ с цел да стартират обикновено дишане. Поемат ги неонатолозите.

За 1% от най-малките пациенти апаратът за следена церебрална хипотермия е жизненоважен. „ В една болница като нашата, която има към 1300-1400 раждания на година, се допуска, че за родените тук надлежно ще бъдат примерно десетина такива деца”, сподели доцент доктор Виктория Атанасова, шеф на Отделението по неонатология към УМБАЛ „ Д-р Георги Странски” – Плевен.

Апаратът е разполагаем на неонатологията в Плевен от два месеца. „ Това са деца, които са родени в положение на тежка асфикция, казано на понятен език, в тежък кислороден апетит, задушаващи се по време на раждането, при които огромен риск има от увреждане на мозъка по-късно. Целта на тази инсталация е да понижи този риск до най-малко, с цел да може да се даде късмет детето да е с минимални или никакви дълготрайни последици”, добави доцент доктор Атанасова.

С апарата за управление на температурата на тялото процесът на увреждане на мозъка на новороденото, показал се в утробата или по време на раждането, ще може да бъде стопиран.

„ Това е една чудесна самодейност. Това, което ние самите и доста други отделения като нас са получили, е нещо скъпо, само че университетската незабавна реанимационна медицина би трябвало да бъде приоритет на други финанси и не би трябвало да си задаваме въпроса можем или не можем да си подсигурим това, което целият свят счита, че е рутина за работа”, безапелационна е доцент доктор Атанасова.

Апаратът, дарен от „ Българската Коледа”, коства 40 000 лв. и е синхронизиран с апарата, получен от същата самодейност предходната година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР