Инициатива призовава първото заседание на новия 45-и парламент да бъде

...
Инициатива призовава първото заседание на новия 45-и парламент да бъде
Коментари Харесай

Призив: Върнете Народното събрание в старата му сграда!

Инициатива приканва първото съвещание на новия 45-и парламент да бъде намерено в остарялата постройка на Народното събрание. Националната акция на в. „ Труд “ е подкрепена от писателя акад. Антон Дончев, историка акад. Георги Марков, професора по интернационално право Нина Дюлгерова, архитектът проф. доктор  Николай Тулешков и още редица интелектуалци, съгласно които преместването в някогашния Партиен дом е насмешка с българската история.

„ Преместването на българския парламент от неговия исторически дом в тронната постройка на комунистическия режим е върхова подигравка със скрижалите и духа на нацията “, пишат основателите. Преместването на депутатите се случи с претекста, че в постройката на Народното събрание им било тясно.

През 2018 година ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи, че преместването в някогашния Партиен дом ще бъде по-удобно за народните представители: „ Когато приключим съвещанието в 2 часа, те би трябвало да отиват в другата постройка, там заседават комисиите, по-удобно ще бъда кабинетите и пленарната зала да бъдат на едно място ”.

Двете здания са в непосредствена непосредственост, само че в името на удобството Партийният дом бе изцяло преустроен. В остарялата постройка на Народното събрание има 286 места за общо 240 депутати, въпреки те да са в цялостния си състав единствено при откриването на Народното събрание. Същевременно залата в партийния дом е ремонтирана изцяло – в предишното е имала 800 места, а експерти споделят, че акустиката е била чудесна, по тази причина там се провеждали и концерти. Днес тя е пленарна и има 270 места – с 16 по-малко от остарялата постройка.

„ Партийният дом на Българска комунистическа партия е мрачна и умишлено проектирана постройка, с цел да господства над цялата местност. Това е кръпка в сърцето на столицата, тъмен знак на комунистическото и руското владичество, не по-малко злокобен от паметника на Съветската войска. Отделно, това безчовечие коства съвсем 50 милиона лв. “, разяснява Георги Даскалов, някогашен основен редактор на в. “Демокрация ”. „ Аргументът, че народните представители нямали пространство в истинската постройка, в този случай не важи. “

Историкът проф. Пламен Павлов приканва „ най-малко да бъде намерено първото съвещание и клетвата на депутатите да стане там, където ѝ е мястото, и в последна сметка да се върне работата на Народното събрание в главната постройка. Мен персонално ме наскърбява, допускам, че и доста хора, това, че знак на Народното събрание към този момент е Партийният дом – едно извънредно пренебрежение към историята ".

Продължава на идната страница... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР