Инхаус договорите за строителството на магистрала Хемус ще бъдат индексирани,

...
Инхаус договорите за строителството на магистрала Хемус ще бъдат индексирани,
Коментари Харесай

Правителството индексира инхаус процедурите за Хемус, ще ускорява строежа ѝ

Инхаус договорите за строителството на автомагистрала " Хемус " ще бъдат индексирани, с цел да бъде довършено по-бързо трасето сред София и Варна. Това стана ясно от думите на министъра на районното развиване Андрей Цеков пред отрасловата парламентарна комисия.

Като главно предизвикателство министър Цеков дефинира темпа на строителство на Автомагистрала „ Хемус “.
Там има застой, тъй като никой не е предложил работещо решение за инхаус договорите. Създадохме работна група, във връзка с тези процедури считам, че този спор би трябвало да бъде затворен, защото са минали всевъзможни преклузивни периоди, в които някакви съображения против или за инхауса могат да бъдат осъществени. Тъй като истината е, че контракти, подписани през 2019 година, не могат да бъдат изпълнени в този момент при същите условия без индексация.
Андрей Цеков, министър на районното развиване

Министърът изясни, че ще бъде образувана работна група, чиято цел ще е да предложи решение за индексация на тези контракти и решение за затваряне на въпроса по отношение на тяхната правомерност. Това може да стане на равнище Министерски съвет, не е нужно изключително законодателство и ангажиране на Народното събрание, уточни още Андрей Цеков. Той се ангажира с предложение за решение до месец:

 
Ние до един месец можем да имаме предложение за решение, което да разреши да се задейства строителството по Автомагистрала „ Хемус “, тъй като – както на вас като представители на законодателната, по този начин и на цялото общество, би трябвало да е ясно, че изборът е или да продължим бездействието във връзка с Автомагистрала „ Хемус “ в течение на една или две години, в случай че решим да започваме през цялото време, или да намерим метод тя да се случи. За да се случи, би трябвало да свършим работата като изпълнителна власт и това е моята решителност. Така че главната част от средствата, планувани за създаване на републиканска пътна мрежа, в бюджет 2023 ще бъдат ориентирани към тези планове.
Андрей Цеков, министър на районното развиване

Все още няма изясненост с какъв брой по-скъпо ще излезе строителството на автомагистралата.

В проблема с инхаус договорите се намеси и водача на „ ИТН “ Слави Трифонов. В собствен пост във Facebook Трифонов написа:

„ Според Кирил Петков и Асен Василев инхаус процедурите в пътното строителсто са нагла и брутална корупционна скица. Демек, който го прави е апаш на държавни пари.

И в този момент - какво се случва в този момент, когато ПП-ДБ си имат държавно управление с, забележете, с ГЕРБ.

Ето какво става през днешния ден. Днес!

Правителството дава още пари за " Хемус " и форсира градежа ѝ. Правителството ще индексира инхаус договорите за строителството на автомагистрала " Хемус ", до месец ще има и предложение за решение в Министерския съвет за индексация на договорите за доизграждане на автомагистрала " Хемус ".

Според Трифонов по този метод държавното управление освен, че ще заплати всички пари по инхаус процедурите, само че и самите те ще вършат такива процедури и ще ги индексират. Така съгласно него ще бъдат дадени още повече пари.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР