Инхалаторната терапия е един от най-често използваните методи за лечение

...
Инхалаторната терапия е един от най-често използваните методи за лечение
Коментари Харесай

Инхалаторна терапия в детска възраст - видове инхалатори


Инхалаторната терапия е един от най-често употребяваните способи за лекуване в детска възраст. Тя намира приложение освен в лекуването на белодробните инфекции, само че и при контрола на бронхиалната астма и лекуване на пристъпите. По този метод лекарственото средство се внася непосредствено до белия дроб , където то работи локално върху клетките и тъканите. По този метод се понижават и страничните резултати, защото в множеството случаи лекарственото вещество едва минава в кръвообращението и надлежно не оказва систематичен резултат (или той е едва изразен).

Устройствата за инхалиране са разнородни, само че главният принцип на деяние е посредством диспергиране на лекарственото вещество до фини частици, които елементарно доближават до крайните отдели на дихателната система.

Какви типове устройства за инхалиране съществуват?

Спрейове. При деца под 6 годишна възраст те би трябвало да се употребяват в композиция със особено в допълнение устройство, наречено спейсър . То съставлява един пластмасв резервоар, на който от едната страна има маска за уста (предназначена за бебета) или накрайник за уста (за по-големите деца). От другата страна се слага спреят. Лекарственото средство се „ изстрелва” в спейсъра и директно по-късно се инхалира от детето чрез няколко вдишвания. По тои метод инхалацията е по-ефективна от директното инхалиране от спрея (без потреблението на спейсър), защото в противоположен случай огромна част от диспергираните частици остават в горните дихателни пътища и не доближават до крайната им дестинация. Така лечебният резултат е по-слаб.
Важно при бебетата, който употребяват подобен спейсър (бейбихалер), е че маската би трябвало компактно да

прилепне

към устата. В противоположен случай се губи в атмосферата част от назначената доза от лекарството.

Важно е поддържането на добра хигиена на инхалаторното устройство, като след всяка приложимост то би трябвало да се изплаква (особено в случай че е инхалиран кортикостероид). Същото важи и за хигиената на горните дихателни пътища – устата и лицето на детето се измива с вода, с цел да се предотврати развиването на кандидоза (гъбична инфекция).

Свързани публикации.. Бронхиална астма при детето - свирене в гърдите, кашлица, дефицит на въздух 3 Има ли рискови инхалатори? 0 Как се употребява дозиран инхалатор? (видео) 0

Прахов инхалатор (DPI). Децата над 6 годишна възраст, които организират контролиращо лекуване на бронхиална астма, нормално минават към използването на прахови инхалатори, активиращи се при поемане. По-малките деца мъчно се оправят с техниката на поемане и по тази причина те не се предлагат в по-ранна възраст. Устройствата нормално се разграничават при обособените лекарествени средства.
Нужно е родителите и детето да бъдат подготвени в вярната приложимост, с цел да е дейно назначеното лекуване. Някои от устройствата отброяват оставащите дози, други имат звуков сигнал (щракване), който демонстрира, че нужната доза е заредена и може да се инхалира. Ако са назначени две дози от лекарственото средство, те би трябвало да се инхалират поредно, а не едновременно.
Небулизатор или пресорен инхалатор. Той е един от най-често употребяваните в кърмаческа и ранна детска възраст. Лекарственото средство се слага в контейнерчето, като според от типа му

може да се разреди с физиологичен разтвор. След включването на инхалатора се образува аерозол, съдържащ фини диспергирани частици, които детето вдишва нормално в продължение на 5-10 минути. При този инхалатор се „ заобикаля” колаборацията от страна на детето, защото при инхалацията не се изисква съблюдаване на избрана техника. Задължително след приложимост устройството и частите му се измиват с вода, а на няколко дни е добре да се дезинфекцират или стерилизират. Недостатъкът на този тип инхалатори е, че нормално са много шумни. Това първоначално може да докара до боязън у детето, който нормално се превъзмогва в границите на няколко дни. Ултразвуков инхалатор. Предимството му е, че е беззвучен, защото техниката, с която се разпрашава лекарственото вещество е чрез ултразвукови талази. Недостатъкът е, че не всички лекарствени средства могат да се инхалират с него, заради което е нужно предварителна информация или консултация с лекуващия доктор. 3934
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР