Ingka Group - компанията майка зад шведския търговец на мебели

...
Ingka Group - компанията майка зад шведския търговец на мебели
Коментари Харесай

IKEA купува дял от 80% в седем румънски вятърни централи

Ingka Group - компанията майка зад шведския търговец на мебели IKEA - е подписала съглашение за закупуването на 80% дял в седем румънски вятърни централи. Сделката е с датския производител на вятърни турбини Vestas и е в размер на 136 милиона евро.

Придобиването на централите ще стане посредством капиталовата група на компанията - Ingka Investment. В дяла влизат 64 турбини с общ потенциал 171 мегавата.

Сделката би трябвало бъде утвърдена от финансовите регулатори в страната. Очаква се завършването да стане през месец октомври.

" 80-процентовият дял е в унисон с нашата цел да произвеждаме толкоз възобновима сила, колкото консумираме, а инвестицията ни доближава с една стъпка по-близо към постигането на задачата ни за 2020 година ", сподели ръководителят на Ingka Investments Кристър Матсон.

В края на месец август от Vestas обявиха, че са сключили съглашение за продажба на 80% от акциите си за 136 милиона евро, само че купувачът остана неразкрит.

Датската компания проектира, създава, конфигурира и обслужва вятърни турбини по целия свят. В момента в света се създават над 86 GW електрическа енергия от вятърните турбини на Vestas, които се обслужват допълнително от 80 страни. Фирмата навлезе на румънския пазар през 2008 година. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР