Инфраструктурното строителство намалява с 4.1% през юни спрямо същия период

...
Инфраструктурното строителство намалява с 4.1% през юни спрямо същия период
Коментари Харесай

Индустриалното производство пада с 3.6% през юни

Инфраструктурното строителство понижава с 4.1% през юни по отношение на същия интервал на предходната година

© Надежда Чипева Активността в промишлеността рязкo се свива през юни. Докато предходните четири месеца отчитаха закъснение на темпа на напредък, през юни промишленото произвеждане отбелязва спад с 3.6% на годишна база, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Понижението идва значително от добивната индустрия, където смяната е с 20% надолу, само че по-слаба интензивност е забележима и в енергетиката, и в преработващата индустрия. От друга страна, оборотът в търговията на дребно пораства, само че минимално, а темпът на нарастване на интензивността в строителството се забавя.

Добивът внезапно се свива

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Оценките на Национален статистически институт демонстрират, че производството в добивната промишленост понижава с една пета през юни по отношение на същия интервал на предходната година. Статистиката регистрира релативно постоянно сходни внезапни придвижвания надолу в бранша, само че в този момент във всички подсектори е очевидно намаляване - в добива на въглища то е с 33%, а при металните руди и неметалните първични материали спадът е надлежно с 19.6% и 14.8%.

Активността се свива и в преработващата индустрия, въпреки и по-умерено - с 1.7% на годишна база през юни. Големият мотор в бранша е производството на цигари, което понижава с цели 47% по отношение на юни 2018 година Подобни двуцифрени темпове на спад бяха забележими и в първите месеци на годината, като производството по този начин и не излезе на плюс през първото полугодие по отношение на миналогодишните си равнище. Понижение е очевидно и при производството на съществени метали - с 21%, до момента в който максимален растеж през юни означават печатната активност (15.2%), производството на играчки, противоречиви артикули, музикални принадлежности (10.7%) и на компютри и телефони (10.3%).

В енергетиката производството също остава под миналогодишните си равнища и към края на полугодието, като през юни спадът е с 4.6% по отношение на същия месец на 2018 година

Строителството и търговията порастват

Оборотът на компаниите в търговията на дребно нараства, само че леко - с едвам 0.1% на годишна база през юни, до момента в който предходния месец растежът беше 0.4%. Увеличението на годишна база идва главно от търговията с автомобилни горива, където растежът е с 5.1%. Повишават се и приходите от продажби на облекла и обувки, битова техника и мебели. Останалите потребителски категории като храни, електроника и медикаменти регистрират спад.

Данните за строителството също са леко разочароващи - въпреки че интензивността в бранша пораства с 1.5% на годишна база, темпът се забавя за четвърти следващ месец. Положителната смяна през юни идва от строителството на жилищни здания (5.8%), до момента в който инфраструктурното строителство регистрира спад от 4.1% по отношение на същия интервал на предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР