Инфраструктурният холдинг Atlantia, който е контролиран от фамилия Бенетон е

Инфраструктурният холдинг Atlantia, който е контролиран от фамилия Бенетон е ...

Фамилия Бенетон ще спасява Alitalia.


Инфраструктурният холдинг Atlantia, който е контролиран от фамилия Бенетон е избран за четвърти партньор в италианския авиопревозвач Alitalia, предадоха ДПА и ТАСС.

Решението бе взето снощи от държавната железопътна компания Ferrovie dello Stato, водещият акционер в авиокомпанията, която благодарение на кредит, отпуснат от правителството, успя да избегне фалит. Усилията за спасяването на компанията започнаха при предходния кабинет и вече струват не по-малко от 600 милиона евро.

Другите инвеститори в Alitalia са министерството на икономиката и американската самолетна компания Delta Air Lines.

Съветът на Ferrovie определи Atlantia за партньор в работата по дейността, свързана с Alitalia, наред с Delta Air Lines и министерството на икономиката и финансите, се посочва в съобщение.

В избрания холдинг Atlantia влиза концесионерът Autostrade per l`Italia, чийто лиценз за обслужване на автомобилни пътища, бе отнет от правителството след рухването на автомобилния мост в Генуа през август миналата година, при което загинаха 43 души, отбелязва ТАСС.

Участието на Atlantia в спасяването на Alitalia буди противоречия, тъй като популисткото италианско правителство обвинява Atlantia за трагедията миналата година, предаде БТА.

Вицепремиерът Луиджи ди Майо, който е начело на управляващото Движение "Пет звезди", обеща да няма смекчаване на позицията към Atlantia като награда за помощта за спасяване на Alitalia.

Ferrovie dello Stato посочи, че предстои да оформи окончателно бизнес план и да направи официално предложение за придобиване, което вероятно ще отнеме няколко седмици, ако не и месеци.

Alitalia не е била на печалба от 2002 година, а предишният опит през 2008 година авиокомпанията да остане под контрола на Италия при премиера Силвио Берлускони не завърши добре.

Компанията бе дадена на консорциум от италиански бизнесмени, които не успяха да подобрят състоянието й. Etihad купи 49 процента от авиокомпанията през 2014 година, но се оттегли през 2017 година след неуспешен план за постигане на рентабилност на авиопревозвача.

Източник: manager.bg