Информацията за шпионския скандал вероятно е дошла от чужди служби.

Информацията за шпионския скандал вероятно е дошла от чужди служби. ...

Чужди служби разкрили шпионския скандал, смята бивш министър.

Информацията за шпионския скандал вероятно е дошла от чужди служби. Tя е била с достоверен и категоричен характер, щом се предприемат тези действия – да бъдат арестувани български граждани с много сериозни обвинения, каза пред bTV бившият министър на отбраната Николай Ненчев.
Според прокуратурата план с участието на лидера на движение "Русофили" Николай Малинов и чуждестранни организации е предвиждал закупуване на активи за стотици милиони, финансиране чрез тях на медии и създаване на партия, която да промени геополитическата ориентация на България в посока към Русия.
"Освен това, ако тази информация е получена от чужди служби, те не са длъжни да информират президента. А ако в тази информация е уличен и българският президент, то ние влизаме в много тежка институционална, политическа и криза на държавността", каза още Николай Ненчев.
Той припомни, че президентът Радев излезе с много ясна и категорична позиция, в която заяви, че има нужда от допълнителни доказателства.
"Това ме кара да мисля, че държавата е в много тежка криза. Ако тези действия са предприети без знанието на президента, това е твърде сериозно. По силата на закона той, председателят на Народното събрание и премиерът получават равен по обем информация", каза още бившият министър на отбраната.
Според Николай Ненчев има две хипотези. Едната е президентът да не е бил уведомен – това насочва вниманието към вътрешно институционален проблем – т.е. "чупим" държавата, отбеляза Ненчев.
Той отбеляза още, че от друга страна, ако президентът е бил уведомен и той опроверга това, то няма обратна информация от ДАНС, които да кажат: "Ние ви уведомихме, ето го доклада".

Източник: actualno.com