Информацията за кандидатстването ни в банковия съюз и ERM II

...
Информацията за кандидатстването ни в банковия съюз и ERM II
Коментари Харесай

Икономист: България все още не е готова за стриктните правила на банковия съюз и ERM 2

Информацията за кандидатстването ни в банковия съюз и ERM II е прекомерно нищожна. Получавам сигнали от непознати сътрудници, че сме показали писма за присъединяване в тези два механизма.
Това сподели в утринния блок на bTV икономистът проф. Димитър Иванов, който разяснява новината, че през днешния ден финансовите министри от еврозоната може да обсъдят настояването на България да се причисли към обменно - валутния механизъм ERM II, предшестващ еврозоната и банковия съюз. Това би трябвало да се случи по време на съвещанието на Еврогрупата в Брюксел. " Еврозоната се намира в сериозен ремонт. Не е доста хубаво да чукаме на вратата на къща, която е подложена на подобен огромен ремонт. Правителството съблюдава своите визии и решения. Всички институции мълчат за кандидатстването в Еврозоната. Единствено работодателските организации са изказали своята поддръжка за такова участие. Това приказва, че има огромни неясноти. Всички южноевропейски страни, членки на Еврозоната, пострадаха при последната огромна икономическа и финансова рецесия. Членството в Еврозоната изисква избрани критерии. България покрива всички критерии и условия, само че вътре, надълбоко в стопанската система, имаме съществени проблеми ", безапелационен беше той.
" България не е подготвена за прецизните правила, които банковия съюз ще наложи. Ние трябваше да си създадем структурните промени. Монетарната система няма да реши проблемите с пенсионната промяна и редица други браншове. Прекаленото бързане за влизане в банковия съюз и чакалнята на еврозоната ще ни попречат да правим серизоните стопански и обществени промени в страната. Ако през днешния ден получим покана за банковия съюз, ще са нужни 7-8 месеца за тестване на банковата ни система, преди да станем членове. Ако влезем в чакалнята на еврозоната, ще са нужни към 2-3 години за изследване. Най-реалната дата за влизането ни в еврозоната е 2022 година. Според мен е обикновено да има някаква инфлация при влизането ни в еврозоната. Пак ще повторя, че към момента няма никаква изясненост какво тъкмо ще съставлява еврозоната след няколко години ", разгласи проф. Димитров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР