Информацията за договорите за доставка на защитни средства и друга

...
Информацията за договорите за доставка на защитни средства и друга
Коментари Харесай

Сега: Договорите за доставка на маски и респиратори се оказаха дълбока тайна

Информацията за договорите за доставка на защитни средства и друга здравна инсталация за битка с ковид се оказа дълбока загадка.

" Сега " изиска подробна информация за интернационалните контракти, по които се доставят защитни средства и инсталация, както и за договорите с български производители, с които непрестанно се хвали министър председателят Бойко Борисов. В началото на рецесията бяха разпределени доставки на защитни средства от Турция, Катар, Индия, Виетнам, Москва. Правителството упълномощи здравния министър Кирил Ананиев да подписа и два контракта с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за маски и респиратори, още два контракта ще бъдат подписани за доставка на медикаменти. Чака се и контракт по първата финализирана мегапоръчка на Европейска комисия за общо закупуване на защитни средства и инсталация. 

На вътрешния пазар министър председателят Бойко Борисов персонално разгласи, че за потребностите на страната по производството на защитни дрехи и платове работят три огромни завода -  " Интендантско обслужване ", " Мак " в Габрово, " Аполо " във Враца. През уикенда се разбра, че производството си реорганизира и компания " Арексим " в Смолян, която може да създава до 200 000 броя месечно висок клас защитните очила и шлемове. 

  " Сега " попита по какъв начин са уредени договорните връзки, за какви размери и на какви цени (б.р. без производството на " Арексим " в Смолян). Въпросите бяха изпратени до екипа на вицепремиера Томислав Дончев и до здравно министерство. От Министерски съвет дадоха отговор, че не разполагат с желаната информация и препратиха към здравното министерство. МЗ отхвърли информация, тъй като въпросите можели да бъдат заложени на ежедневните брифинги на оперативния щаб. Този мотив е неуместен - изисква се информация за параметри на серия от контракти, която би трябвало да е авансово събрана. На въпросите на " Сега " за почналото произвеждане и дали има потенциал и за експорт в чужбина досега отговор не дават и самите производители. Вчера министър председателят Бойко Борисов разгласи, че две от най-високо развитите европейски страни са тествали защитните дрехи на нашите фабрики и " поръчват по 10 000 дрехи, в случай че можем, и дневно да произведем ". 

В публикувана от Министерски съвет на 25 март информация бе конкретизирано, че закупуването на персонални защитни средства и лекарствени средства за потребностите на обществени институции, които те обаче ще заплащат сами, по време на епидемията ще става посредством държавното сдружение " Бул Био - НЦЗПБ " ЕООД, ръководено от доктор Румен Кофинов и благосъстоятелност на Министерство на здравеопазването. На 6 февруари, т.г. предметът на активност на сдружението е уголемен, като към него е добавено осъществяването на търговия на едро с лекарствени артикули, а на 25 март към предмета е добавена и търговията на едро с медицински произведения. Преди тази дата предметът на активност на компанията е бил произвеждане и реализация на ваксини, серуми, алергени, кръвни артикули, имуностимулатори, диагностични препарати и други препарати. Какво тъкмо прави тази компания сега не е ясно. 

Така няма безусловно никакъв метод да се разбере какво тъкмо купува страната, от кого и на какви цени. От Министерство на здравеопазването не пожелаха даже да уточнят какво тъкмо е отказала страната ни по плановете за контракт с Китай, въпреки това да бе публично обявено на брифинга на националния щаб в сряда. Началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски разгласи, че страната е била пред подписване на договорка за закупуването на проби за необятно тестване за вируса, само че в последния миг е отказала, откакто редица европейски страни са върнали такива доставки на Китай като негодни. Така остава тайнственост какво тъкмо чака страната ни от Китай.

Кабинетът взе две решения за подписване на контракти с Китай - едното на 27 март, второто - на 30 март, като за първото параметри бяха оповестени. Тогава от Министерски съвет оповестиха, че страната ни чака 1 176 770 бр. защитни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1 500 000 евро. Тези цифри провокираха разногласия поради високата единична цена на маската, само че в действителност не е ясно какви класове маски са поръчани. Вчера здравният министър Кирил Ананиев посочи, че първият контракт е за по-обикновени маски клас KN95, предопределени най-вече за РЗИ, митнци, Министерство на вътрешните работи.  " По втория контракт също се чакат към 1 млн. маски, медицински маски FFP2, разпределени по съответните лечебни заведения и РЗИ-та. България купува най-хубавите респиратори, които създава Китай и които се употребяват от съвсем всички европейски страни ", увери Ананиев. Преди това, при започване на март, Министерски съвет утвърди план на контракт и с турската USHAS International Health Services Inc., параметри по който също не са известни.  Тази седмица кабинетът реши за още две доставки от Китайн, този път на медикаменти, като по тях размерите и цените се схванаха -  България ще купи 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. на стойност 582 858, 60 щатски $ и 30 000 опаковки Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg. за 46 200 щатски $.

За конспирацията към договорите с доставките способства и решението на Народното събрание да анулира напълно приложимостта на Закона за публичните поръчки /ЗОП/ при закупуването на хигиенни материали, дезинфектанти, медицински произведения и персонални защитни средства, здравна и лабораторна инсталация. ЗОП и преди изключителното състояние планува ред за стремително възлагане на поръчки в обстановка на рецесия, в това число непосредствено възлагане без издание на съобщение, с неприлагане на периодите за подписване на контракти и други изключителни условия по провеждането. Именно по този ред работи и Европейската комисия. Тя ползва договаряне без издание на съобщение по общите мегапоръчки за защитни дрехи и излезе с експлицитни насоки какви преимущества дава процедурата. " Процедурата на договаряне без издание на съобщение дава опция на възложителите на публични поръчки да получават доставки и услуги във допустимо най-кратки периоди. Възложителите могат да се договарят директно с евентуалните реализатори, като няма условие за съобщение, за период, за най-малък брой претенденти иил други процедурни условия. Процесуалните стадии не са регламентирани - т.е. възлагащите органи могат да реагират толкоз бърко, колкото това е механически и физически допустимо ", написа в насоките си Европейска комисия. Оттам акцентират, че тази форма на договаряне се ползва като краткотрайна мярка, до намиране на по-трайни решения с възлагане през нормалните процедури по Закон за обществените поръчки. Въпреки изключителния режим в края на тази процедура въпреки всичко става явен резултатът от нея. 

Липсата на бистрота идва и на фона на естественото покачване на цените поради дефицита на защитни средства на пазара. Здравният министър Кирил Ананиев неотдавна призна, че цените на Китай са нарастнали трикратно в границите на месец.  " С всеки евентуален вносител водим диалози и прецизираме цените на съответните защитни средства. Нашето предпочитание е да търсим цени, които се приближават до цените на българските производители. Разбира се, не можем да стигнем до тези цени, които са българския пазар, само че по този начин или другояче не взимаме всяка една поръчка. Правим разбор на европейския и международния пазар и както при медикаментите търсим най-ниската цена, по този начин постъпваме и в този случай ", изясни процедурата Ананиев. Той акцентира, че неслучайно държавното управление го е упълномощило да договаря с производителя в Китай, с цел да не се минава през прекупвачи. 

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР