Информацията, с която разполага прокуратурата е, че е горена биомаса

...
Информацията, с която разполага прокуратурата е, че е горена биомаса
Коментари Харесай

Установен е внос на материали при горенето в четирите ТЕЦ-а

Информацията, с която разполага прокуратурата е, че е горена биомаса и RDF боклуци в Топлофикация - Перник " АД, Топлоелектрическа централа - " Бобов дол " ЕАД, " Топлофикация-Сливен " ЕАД и Топлоелектрическа централа " Брикел " ЕАД, което като независимо горене не съставлява проблем.

Налице обаче е противоречие сред позволеното и употребяваното в процеса на горене, заяви представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг пред публицисти. Информация в справката на ДАНС демонстрира, че има импортирани материали от чужбина . Откъде тъкмо обаче не стана ясно.

Припомняме, че тази заран основният прокурор разпореди инспекцията на полиция и жандармерия в четирите ТЕЦ-а: " Топлофикация - Перник " АД, Топлоелектрическа централа " Бобов дол " ЕАД, " Топлофикация - Сливен " ЕАД и Топлоелектрическа централа " Брикел " ЕАД .

Арнаудова не сподели какво наказване може да бъде наложено, защото към момента се прави инспекция. Контролният орган, на който е предоставена инспекцията - Министерство на околната среда и водите, е задължено да уведоми основния прокурор, с цел да бъде подхванато наказателно гонене при изискване на открито осъществено закононарушение, изясни Арнаудова. Тя уточни и че инспекция се прави в тези обекти, защото за тях има сигнали. Прокуратурата не разполага със сигнали за работата на други ТЕЦ-ове.

По Закона за правосъдната власт инспекцията може да продължи 2 месеца, само че основният прокурор е определил инспекцията да бъде до 1 месец . Самата Арнаудова чака инспекцията да завърши доста по-бързо.

Само преди ден перничани излязоха на митинг пред общината поради горенето на боклуци в Топлоелектрическа централа " Република ". От Министерството на околната среда и водите обясниха, че Топлоелектрическа централа " Република " към " Топлофикация Перник " няма позволение да изгаря боклуци . По данни на ведомството обаче от началото на годината до 1 септември няма и съществено замърсяване на въздуха - фините прахови частици са били превишени с 20 броя, а нормата е 35 броя годишно. Не са били регистрирани превишени правила на серен диоксид, азотен двуокис или въглероден оксид.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР