Информацията на швейцарския вестник Neue Zürcher Zeitung (NZZ), че шефът

...
Информацията на швейцарския вестник Neue Zürcher Zeitung (NZZ), че шефът
Коментари Харесай

Вашингтон отрече да е предлаган мирен план срещу 20% от територията на Украйна

Информацията на швейцарския вестник Neue Zürcher Zeitung (NZZ), че шефът на Централното разследващо ръководство на Съединени американски щати Уилям Бърнс е предложил на Русия една пета от територията на Украйна, с цел да бъде прекъсната войната, не дава отговор на действителността. Това съобщи пред Newsweek заместникът на пресаташето на Съвета за национална сигурност на Белия дом Шон Девит.

От своя страна представителят на Кремъл Дмитрий Песков дефинира като " партенка " изказванията, че Съединени американски щати са предложили сходен проект.

Същевременно неназован чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ съобщи, че изказванията на NZZ, съгласно които Бърнс скрито е посетил Москва през януари и е направил от името на Белия дом предложение Украйна да отстъпи 20% от територията си против преустановяване на войната, " изцяло лъжливи ".

Заместникът на непрекъснатия представител на Русия към Организация на обединените нации Дмитрий Полянски сподели, че не може да " разяснява догадки ".

По-рано швейцарският вестник Neue Zürcher Zeitung излезе с обява, позована на двама немски политици, съгласно които президентът на Съединени американски щати Джо Байдън през януари е упълномощил на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс да оцени готовността на Русия и Украйна за мирни договаряния. По думите им, Бърнс е посетил Киев и Москва, като е предложил на Украйна " мир против земя ", а на Русия – " земя против мир ". Под " земя " се е визирала към една пета или 20% от територията на Украйна, настояват източниците на швейцарския вестник.

Напомняме, Киев неведнъж съобщи своята решителност, че на окупаторите няма да бъде отстъпена украинска земя и че войната ще продължи до цялостното освобождение на всички украински територии, в това число Крим. Според Neue Zürcher Zeitung, точно подобен отговор е получил Бърнс от Украйна на предлагането за „ мир против земя “, а Москва е отказала, защото счита,че има късмет да завоюва войната в дълготраен проект.  

Казва се също, че отводът на двете страни е довел до деблокиране на доставките на танкове за Украйна.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР