Информацията, която постъпва в Агенцията по лекарствата за липсващи медикаменти,

...
Информацията, която постъпва в Агенцията по лекарствата за липсващи медикаменти,
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Обмисля се промяна на формулата за изчисляване на недостига на лекарства

„ Информацията, която постъпва в Агенцията по медикаментите за изчезнали лекарства, е с друг интензитет. Именно заради това беше основана система, която да прави разбор и мониторира количествата. Когато бъде открит дефицит, да  се генерира лист, в който като попаднат продуктите, да не могат да бъдат изнасяни “. Това сподели пред Българска национална телевизия изпълнителният шеф на ИАЛ Богдан Кирилов във връзка множеството сигнали за дефицит на лекарства у нас.

Той посочи, че забранителният лист се генерира на седмична база и включва лекарствените артикули, които имат позволение за приложимост в България, имат записана цена и се популяризиран на българския пазар.

„ Всички калкулации се вършат автоматизирано на база заложена в системата формула. До март месец формулата беше заложена по един метод, при който в забранителния лист попадаха сред 290 и 350 продукта. След осъществен одит на системата и смяна на формулата обаче в него попадат сред 60 и 80 продукта на седмична база “, сподели Кирилов.

Богдан Кирилов добави, че системата регистрира наличните в страната количества медикаменти при търговците на едро и в аптеките.

„ Вчера бях на среща с Министерството на здравеопазването и това, което чух от тях, е, че се обмисля връщане на остарялата формула, с цел да се обезпечат потребностите на българските пациенти “, сподели той.

Според него е от изключителна значимост да има връзка сред притежателите на позволение за приложимост и държавните институции, тъй че да може оптимално рано, когато бъде открит риск от дефицит на медикаменти, да се потърсят механизми за справяне с казуса.

„ Важно е този вид системи да бъдат непрекъснато надграждани, с цел да дават отговор на действителната обстановка. Европейският съюз също стартира подобен план, който се чака да стартира работа през 2025 година “, добави още Богдан Кирилов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР