Информацията, която има към момента е, че не е полагана

...
Информацията, която има към момента е, че не е полагана
Коментари Харесай

Бисер Петков: Насилието в социалните домове е симптоматично за нагласата към децата у нас

Информацията, която има все още е, че не е полагана нужната грижа към децата от майката, тази грижа е неглижирана. Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия министърът на труда и обществената политика Бисер Петков във връзка случая с 3-годишните близнаци, които на 19 февруари бяха признати в тежко положение в пловдивска болница.

По отношение на телесните повреди, които са установени, от полицията споделят, че се удостоверяват думите на майката, че са породени от рухване на гипсов орнамент. Децата са със забавено развиване, като повода се открива, уточни Петков.

Законодателството е ориентирано към децата в риск. Трябва да се откри, че едно дете е в риск, с цел да се задействат институциите за протекция на детето. Подобни случаи оставят усещане, че се върви след събитията, само че има доста случаи, в които са подхванати ограничения за протекция, като да вземем за пример настаняване на детето в приемно семейство, сподели общественият министър.

Случаите, които има в последно време в центровете от обществен вид, демонстрират, че у нас има доста принуждение – физическо, психическо, вербално, което е симптоматично за общата настройка към децата в България. По случая в Борован беше направена инспекция от Държавната организация по протекция на детето още на 9 февруари, като са установени неспазване на разпоредбите, принуждение. Дадени с рекомендации – в случай че те не бъдат изпълнени, следва да има наказания по съответния ред, съобщи Бисер Петков.

Най-трудно се трансформира манталитетът. Беше осъществено извеждане на доста деца от домовете и настаняването им в центрове от фамилен вид, в една по-добра материална среда. Фокусът към този момент би трябвало да се реалокира върху обществения метод, към обществените грижи, да се обезпечи нужната подготовка на хората, които работят в тези центрове, те да бъдат стимулирани. Като цяло, заплатите на тези хора са ниски. За идната година ще бъде препоръчано доста покачване, заяви министърът на труда и обществената политика.

Той разяснява и предлагането на работодателите за вкарване на работна ръка у нас от страни отвън Европейския съюз. Тези хрумвания наподобяват по-екзотично, само че това е един от инструментите за решение на казуса с недостига на фрагменти у нас. Този инструмент може би не е най-хубавият, само че е най-бързият, по тази причина се работи за облекчение на приоцедурите за импорт на служащи от трети страни. България прави и стъпки да върне у нас българите, които работят в други страни от Европейския съюз, постоянно в тежки условия. Адресират се ограничения и към демотивираните, обезкуражените на пазара на труда. Стартира стратегия Работа в 196 общини, която е ориентирана към продължително безработни лица. Би трябвало към 10 000 души да стартират работа по тази стратегия и да възстановят трудовите си привички. Ситуацията постанова потребление на целия инструментариум, с цел да се реши казуса, изясни Петков.

По думите му заплатите в България порастват, само че може би не с нужните темпове. Последните изследвания покзват, че икономическият оптимизъм на българина нарства. Той идва от високото равнище на претовареност, ниската безработица и възходящите приходи, съобщи още общественият министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР