Информацията, която даде начало на така наречения Апартаментгейт“, отново дойде

...
Информацията, която даде начало на така наречения Апартаментгейт“, отново дойде
Коментари Харесай

След имотите ще изскочат и банковите сметки

Информацията, която даде начало на по този начин наречения „ Апартаментгейт “, още веднъж пристигна извън - от организация и медия, финансирани от американското държавно управление, което единствено две седмици по-рано извади отчет, където ясно акцентира, че във връзка с корупцията се работи, само че няма резултати.

Формулировката „ работи се “ е израз единствено на вежливост и създателите надали го мислят. Какво значи цялата държавна машина да работи, а да няма резултати?!

Когато се вгледаме, се вижда, че целият държавен уред, който би трябвало да се бори с корупцията, се е овъртолил в някакви невероятни имуществени и други покупко-продажби и по никакъв метод не може да бъде аршин за некорумпираност, което да му разреши да се бори с каквато и да било корупция. Докладът беше предупредителният изстрел във въздуха. Ние обаче имаме имунитет към отчети. Като пишат, че има огромна корупция и никой нищо не прави, ние споделяме „ то единствено едно и също се написа в тези отчети “. Обикновено Борисов упреква медиите, сред които и западни, че пускат подправени вести. Но подправени вести няма кой да разгласява в Доклада на Държавния департамент, нито пък в Доклада на Европейската комисия.

Управляващите би трябвало да одобряват тези сигнали като обеца на ухото, тъй като следва нещо доста по-тежко. Нещо, което чакам да се случи може би не преди европейските избори, само че директно по-късно.

Според мен ще стартира да излиза информация за сметки на наши видни съграждани в разнообразни банки. Още преди година в диалози с хора от специфичните служби на Съединени американски щати съм чувал, че те доста добре знаят кой какви сметки има и в кои банки. Това е идващото, което ще изскочи, тъй като корупцията в България към този момент по никакъв метод не се връзва нито с проектите на Европейския съюз, нито с тези на Съединените щати. С държанието си властта несъмнено настройва хората анти​ НАТО, анти Европейски Съюз. Това не остава неусетно.

През последните 10 години тук излизаха информации за големи бази данни за офшорни сметки под дърво и камък и на кого ли не. Случва се това и на Запад.

Много значима е повода, заради която хората си влагат средствата в офшорни сметки. Офшорните компании не са неразрешени. Много американски икономисти са казвали, че няма нищо незаконно и даже - нищо аморално в това да се стремиш да избегнеш по законов път заплащането на повече налози.

Работата е там, че нашите притежатели на офшорни сметки не са ги създали, с цел да укриват налози. Те са ги създали, с цел да укриват необяснимо и гигантско благосъстояние. Няма да загатвам имена, само че от диалози с непознати сътрудници мога да кажа, че става дума за великански сметки от 100, 200, 300 милиона и нагоре - в Швейцария, в Арабските емирства.

Следващата стъпка ще покаже, че даже когато имаме офшорни компании, ние, българите, не ги използваме за това, за което голяма част от останалия свят ги употребява. И в Западния свят има офшорни компании, като прословутата компания на Георгиус Георгио, която след това пет пъти си смени притежателя и най-после се оказа принадлежаща на един знаменит състезател. Като че ли никой не чу тези метаморфози и дори споделиха какъв брой хубаво е, че този международен скиор ще отиде в този наш прочут курорт.

Дори да се вгледаме в очевидни сметки в България, ще разберем, че техните притежатели и задачите им фамилии са живели с по 100-200 лв. на месец през последните години. Не е обяснимо по какъв начин един настоящ министър, преди да стане министър, е икономисал 300-400 000 лв., в случай че напълно малко е работил в задгранична компания и никой не споделя каква е била заплатата му. По един милион на година?

Тези въпроси ще излязат още веднъж нескрито. Все отново си мисля, че е добре да не излязат преди европейските избори. Има риск това да се трансформира в политическа вакханалия. Абсолютно съм убеден, че това, което може да излезе за едните - за тези отдясно или които се вършат, че са отдясно, може да излезе и за тези, които са отляво. Това ще хвърли страната в страховит безпорядък.

Според мен това би трябвало да стане последователно, само че непреклонно. Защото парите в тези офшорни сметки са на всички нас. А ние се чудим къде са отишли 16 милиарда, опростени от Национална агенция за приходите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР