Информацията е твърде оскъдна, публична такава няма. Доколкото знам, България

...
Информацията е твърде оскъдна, публична такава няма. Доколкото знам, България
Коментари Харесай

Проф. Димитър Иванов: Влизането в еврозоната ще попречи на големите реформи

Информацията е прекомерно нищожна, обществена такава няма. Доколкото знам, България е кандидатствала да влезе и в Банковия съюз, и в ERM II. Има смяна, която е много забавна – по този начин проф. Димитър Иванов разяснява развиването по отношение на кандидатурата на България за влизане в чакалнята на еврозоната.
Експертът уточни, че еврозоната сега е " в ремонт " и може би не е доста рационално да чукаме на такава къща в този момент . Той подсети, че Германия и Франция подписаха декларация за промяна на еврозоната – да има един министър на финансите, да има общ бюджет и обща скица за гаранция на депозитите. Германия, като цяло, не е съгласна с концепцията за един финансов министър и не приема с огромно предпочитание концепцията за общ бюджет.
Не съм чел решение или стенограма за влизането ни в Банковия съюз, сподели Иванов пред bTV, който изброи по какъв начин всички мълчат по отношение на еврозоната, с изключение на държавното управление, което давало " знак за неразбираеми позиции " . Професорът даде образец – Италия, за 17 години участие в еврозоната, има нулев напредък. Когато еврозоната беше основана, европейската стопанска система беше напълно покрай американската, в този момент американската е напред с 28-30%. Всички южни страни-членки на валутния съюз се оказаха в тежка рецесия заради обстоятелството, че не сработи концепцията за конвергенция на стопанските системи в еврозоната – стана дивергенция, съобщи Иванов.
Въпросът в този момент е какво е бельото на тези, които желаят да влязат в еврозоната, какво се случва с българската стопанска система? В нашата стопанска система зеят извънредно спешни процеси – най-бедни сме в Европейски Съюз, имаме относително мудни темпове на напредък, мудни структурни промени – България беше в листата на страните с макроикономически несъответствия и излязохме от листата единствено поради 1 пункт, по кое време си взехме решение тези проблеми , обоснова се проф. Иванов. Той акцентира на обстоятелството, че юридически няма условие да влезем първо в Банковия съюз, само че в този момент такова нещо се желае и съгласно специалиста това е знак, че еврозоната се опасява от нови рецесии и желае доста по-голяма инспекция.
Влизането в Банковия съюз значи, че сред 8 и 12 месеца ЕЦБ ще ревизира и тества банковата ни система. Това ще значи укрепване, само че което и да е идващото ръководство, България няма да е подготвена на прецизните правила, които Банковия съюз ще приложи, безапелационен е проф. Иванов., добави той, изразявайки опасения, че поради фискални условия няма да бъдат извършени както би трябвало структурни промени. Тезата му беше безапелационна – с влизането в Банковия съюз ще значи повтаряне на така наречен Вашингтонски консенсус на МВФ, от което България има неприятен спомен . Влизането в чакалнята на валутния съюз на Европейски Съюз ще ни попречи да правим сериозната социално-икономическа промяна на модела ни, предизвести професорът. Той даде и различен образец - по какъв начин страни като Швеция не влизат в еврозоната. Няма нищо по-добро на този свят, в случай че имаш лична валута и знаеш по какъв начин да я управляваш , съобщи професорът.
Като съществени проблеми Иванов видя това, че Българска народна банка губи правото си да емитира заеми, а българските частни банки ще могат да аплайват за заеми единствено пред ЕЦБ, както и че губим валутния си запас в интерес на ЕЦБ. За мен това е притеснително, тъй като е доста по-удобно да имаш личен паричен суверенитет, сподели професорът, без да визира обстоятелството, че сме във валутен ръб и не можем да печатаме пари, до момента в който сме в ръб.
За край Иванов даде прогноза, че не се чака повишение на лихвите, тъй като към момента няма задоволително набран капитал на пазара. И разяснява, че към момента няма създадени бизнес планове що се отнася до съдействие сред България и Китай - " има единствено планове, които министър председателят си хвърля от джобовете ". Политиката на държавното управление е всеки ден да зашива по една дупка в чорапа, само че съществени промени няма , заключи професорът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР