Информацията, че Фолксваген (VW) най-вероятно няма да изгради новия си

...
Информацията, че Фолксваген (VW) най-вероятно няма да изгради новия си
Коментари Харесай

Плачем, че VW не идва, но активно гоним тези, които вече са тук!

Информацията, че " Фолксваген " (VW) най-вероятно няма да построи новия си цех в България, се приема като дребна национална злополука – медиите и обществените мрежи са залети от мрачни мнения за " провалената " ни страна. Донякъде съм склонен с сходна интерпретация – всеки крах в привличането на огромен вложител би трябвало да се преглежда по сходен метод.

Накрая VW може въпреки всичко да пристигна, само че аз още в този момент виждам позитивното в цялата история: Благодарение на лавината от мнения и стискането на палци, българското общество най-накрая стартира да осъзнава какъв брой значими за развиването на страната са огромните индустриални вложения. Крайно време беше. Защото последните години са изпълнени с образци, в които не просто не се борихме за тях, а дори интензивно ги прогонвахме.

Ще разясня единствено най-значимия и прочут случай – прекъсването на плана на " Шеврон " за изследване за шистов газ. За забравилите, напомням: През лятото на 2011 година компанията заплати 30 милиона $ за позволение за изследване за шистов газ в Североизточна България. Броени дни по-късно започва агитация акция против плана. Сформира се характерна коалиция от леви и зелени до крайно-десни деятели, организации и партии, обединени от " идеята " да се предотвратят освен добива, а даже и изследванията за съществуване на шистов газ. Кампанията по " страхуване " на популацията стартира в интернет и обществените медии и доста бързо мина в всекидневно наличие по всички национални медии и протестни шествия с десетки хиляди участници във всички по-големи градове в страната. Рационалният разговор бе изцяло заглъхнал. Мненията на специалистите по тематиката – геолози, инженери, икономисти – останаха на практика нечути. В резултат през януари, 2012 година, Народното събрание наложи мораториум върху технологията на хидравлично напукване, посредством което се изследва и добива газ от шисти. След към още две години " Шеврон " се отдръпна от България.

Днес оплакваме пропуснатите изгоди от неидването на компания, за чието привличане сме подготвени да похарчим стотици милиони, а тогава интензивно прогонихме друга такава, която си беше платила, с цел да е тук. Без да недооценявам евентуалните изгоди от идването на VW, би трябвало да отбележа, че пропуснатите изгоди от прогонването на " Шеврон " в действителност бяха много по-големи. Според американската Агенция за енергийна информация България евентуално разполага със находища на шистов газ от 481 милиарда куб. м и с над 200 млн. барела шистов петрол. Това са големи за нашите потребности количества, които дават опция освен за потребление на евтина и чиста сила, а за избухливо развиване на голям брой обичайни за България промишлености, за които газът е суровина – произвеждане на торове, пластмаси, химикали, нишки и други Според направената от екип на икономиста Красен Станчев оценка на цялостните резултати от възможния рандеман върху стопанската система ни в интервал от 30 година варира от 9.5 милиарда евро вложения, 26 хиляди работни места и 18.3% по-висок Брутният вътрешен продукт в края на интервала (консервативен вариант) до 27 милиарда евро вложения, 39 хиляди работни места и 26.6% по-висок Брутният вътрешен продукт (пълен потенциал). Знам, и на мен ми е мъчно да си показва сходни цифри!

Горните сметки дори не включват сложни за остойностяване изгоди като енергийна сигурност и самостоятелност от една, другояче братска, страна, както и понижаване на замърсяването на въздуха, което годишно способства за преждевременната гибел на към 10 000 души и се дължи в най-голяма степен на изгарянето на твърди горива от семействата. Градските топлофикации и директното потребление на газ за отопление са чистите други възможности, които всеобщо се употребяват в Европа. Ако приемем, че значима част (над 50%) от потребителите на твърди горива в огромните градове преминат на Топлоелектрическа централа, газ или ток, България би могла да се отърве от казуса с мръсния въздух и всеки един от нас да живее с към 2 години по-дълго и по-здрав. Забележете, че план, който бива отритнат поради имагинерен боязън от " екологична злополука " в действителност обезпечава директен път към решение на най-значимия екологичен проблем на страната. И това в случай че не е абсурд?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР