Информация за записите от заседанията и архивите от дейността на

...
Информация за записите от заседанията и архивите от дейността на
Коментари Харесай

Информация от заседанията на Съвета по киберсигурност няма да се предоставя в никакъв случай

Информация за записите от съвещанията и архивите от активността на Съвета по киберсигурност да не се дава никога по Закона за достъп до публичната информация. Това планува правилникът за организацията и активността на съвета, който е оповестен за публично разискване в държавния портал strategy.bg. Документът е подписан от ръководителя на съвета и вицепремиер Марияна Николова.

Всяко съвещание ще бъде записвано с аудиотехника, а при опция и с видеотехника. Архивът пък ще се съхранява на електронен притежател. Записите от съвещанията и архивите ще се съхраняват в продължение на 5 години, след което ще се унищожават с протокол.

В документа е записано още, че членове на Съвета по киберсигурност ще бъдат министрите на вътрешните работи, на защитата, на външните работи, на финансите, на енергетиката, на опазването на здравето, на околната среда и водите, както и на превоза, осведомителните технологии и известията. Такива ще са и началникът на защитата, основният секретар на Министерството на вътрешните работи, ръководителят на Държавна организация " Национална сигурност ", ръководителят на Държавна организация " Разузнаване ", шефът на Служба " Военна информация ", началникът на Националната работа за защита, ръководителят на Държавна организация " Електронно ръководство ", секретарят на Съвета по киберсигурността, секретарят на Съвета по сигурността към Министерския съвет, както и представител на президента, който има достъп до класифицирана информация.

Средствата, нужни за активността на Съвета по киберсигурност, ще се обезпечават от бюджета на Министерския съвет. При нужда, ръководителят на институцията ще може да изиска в допълнение финансиране.

Предвижда се още в случаите на неявяване на член на Съвета, той да се съставлява от документално акредитиран от него заместител от съответната администрация, който взе участие в работата на съвета без право на глас при вземането на решения. Упълномощеното лице би трябвало да има позволение за достъп до класифицирана информация.

Преди два месеца със заповед на министър-председателя Бойко Борисов вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова бе избрана за ръководител на Съвета по киберсигурността.

Николова е представител на " Обединени патриоти " в държавното управление. Тя пое поста от водача на НФСБ Валери Симеонов след оставката му. Нейни ресори са опазване на здравето, икономическа и демографска политика, околна среда, превоз и осведомителни технологии, стопанска система и туризъм.

Николова пое поста след хакерска офанзива против сървърите на Националната организация за приходите, при която бяха свалени и получиха гласност персонални данни на над 5 млн. българи. Собственикът на компанията " ТАД груп ", както и негов чиновник са с обвинявания по случая.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР