Информация за готовността на държавния газов доставки Булгаргаз да осигури

...
Информация за готовността на държавния газов доставки Булгаргаз да осигури
Коментари Харесай

Омбудсманът иска информация за зимните газови доставки и цените

Информация за готовността на държавния газов доставки " Булгаргаз " да обезпечи нужните количества природен газ през отоплителния сезон, изиска омбудсманът Диана Ковачева от енергийния министър в оставка Александър Николов. Тя също по този начин изрази терзанието си от това, че за следващ месец сдружението не съблюдава законовото си условие да внесе в енергийния регулатор заявление за одобряване на цената на суровината през месец август, което би трябвало да стане на 10-то число.

" Загриженост буди и обществено оповестената информация, че България се намира в тежка обстановка с обезпечаването на природен газ за потребностите на вътрешния пазар – както за небитовите клиенти, по този начин и за семействата и топлофикационните сдружения. Понастоящем българското общество не разполага с справедлива информация по тематиката ", написа омбудсманът на Николов.

Та напомня изказване на изпълнителния шеф на " Булгаргаз " пред парламентарната енергийна комисия от началото на юли, че никой не знае какви ще са ценовите равнища на природния газ през зимата и дали въобще ще има газ.

" Тази информация (съобщена на съвещание на Временна комисия за инспекция на събитията, довели до прекъсване на природния газ от ООО " Газпром износ ", и извършената процедура за избор на различни снабдители от " Булгаргаз " “ ЕАД) основава основателно безпокойствие измежду мениджърските екипи на топлофикационните сдружения и техните битови клиенти, както и измежду семействата, които разчитат на този тип гориво за топла вода и отопление “, добавя публичният бранител.

Според Ковачева, в случай че за август са обезпечени количествата, публичният снабдител би трябвало да не отсрочва внасянето на ценовото заявление.

" Като публичен бранител считам, че гарантирането на сигурността и непрекъснатостта на снабдяването с природен газ на битовите клиенти на този тип гориво и на топлофикационните сдружения е от основно значение за посрещането на главните енергийни потребности на към 1,5 млн. български жители ", добавя Ковачева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР