Информационното обезпечаване на НАП е на едно от най-високите нива.

Информационното обезпечаване на НАП е на едно от най-високите нива. ...

Горанов се ядоса на хакера на НАП: Героизираме едно престъпление.

Информационното обезпечаване на НАП е на едно от най-високите нива. Не трябва да съдим IT специалистите. Трябва да бъдем максимално защитени и да се укоряваме за пропуските. Трябва да ставаме по-добри от тези неща и да осъзнаваме, че това е престъпление. Това каза пред БНТ финансовият министър Владислав Горанов за изтичането на данни от НАП.

"Ако беше добросъвестен или добронамерен хакерът можеше да отиде в която и да е служба и да каже "Вижте, много сте тъпи, не ги разбирате, минах през системата ви и я пробих. Оправете я защото аз като гражданин я пробих". 

Героизираме едно престъпление. Той не го прави с данни на политици, а на обикновени български граждани, които са подали доброволно тази информация в НАП", каза още той.

"Да имаш талант, да си добър в информационните технологии е нещо хубаво, но дори да е наречен "вълшебник" това не значи, че му се показва някъде гълъба от ръкавчето. Аз не говоря за конкретно лице, не ме разбирайте погрешно. Сигурен съм, че това е свършено от България", каза Горанов.

"Доверието в системата не е на нужното ниво. Ние обичаме да се самозаклеймяваме. Изтичали са данни на висши политици в Германия от човек, търсещ самоизява. Не искам да минем на пишещи машини тип "Марица", но колкото повече електронизираме, толкова повече възможностите за атака ще нарастват", добави финансовият министър.

"НАП скоро ще направи приложение, където да се провери дали има изтичане на данни. Не се налага да се прави нещо проактивно. Българските граждани имат ЕГН, самото то дори да е обвързано с името, което е защитено от закона, не предполага възможността да се извърши манипулация. Готови сме да понесем отговорността, ако някой ни убеди, че за него са настъпили зловредни последствия", каза още той 

"Ресорът на публични финанси на България е в добра кондиция по моя оценка. В случая на БСП, искането на оставки е политическо безсилие, създава се политика на база на скандала", каза още Горанов.

"Важното за мен в покупката на самолети беше нови и НАТО", каза Горанов за покупката на F-16, за които бе ратифициран договор в парламента по-рано днес.

Източник: blitz.bg