Информационното обезпечаване на НАП е на едно от най-високите нива.

...
Информационното обезпечаване на НАП е на едно от най-високите нива.
Коментари Харесай

Горанов се ядоса на хакера на НАП: Героизираме едно престъпление

Информационното застраховане на Национална агенция за приходите е на едно от най-високите равнища. Не би трябвало да съдим IT експертите. Трябва да бъдем оптимално предпазени и да се упрекваме за пропуските. Трябва да ставаме по-добри от тези неща и да осъзнаваме, че това е закононарушение. Това сподели пред Българска национална телевизия финансовият министър Владислав Горанов за приключването на данни от Национална агенция за приходите.

"Ако беше безкористен или доброжелателен хакерът можеше да отиде в която и да е работа и да каже "Вижте, доста сте тъпи, не ги разбирате, минах през системата ви и я пробих. Оправете я тъй като аз като жител я пробих ".

Героизираме едно закононарушение. Той не го прави с данни на политици, а на елементарни български жители, които са подали непринудено тази информация в Национална агенция за приходите ", сподели още той.

"Да имаш гений, да си добър в осведомителните технологии е нещо хубаво, само че даже да е наименуван "вълшебник " това не значи, че му се демонстрира някъде гълъба от ръкавчето. Аз не приказвам за съответно лице, не ме разбирайте неправилно. Сигурен съм, че това е свършено от България ", сподели Горанов.

"Доверието в системата не е на нужното равнище. Ние обичаме да се самозаклеймяваме. Изтичали са данни на висши политици в Германия от човек, търсещ самоизява. Не желая да минем на пишещи машини вид "Марица ", само че колкото повече електронизираме, толкоз повече опциите за офанзива ще нарастват ", добави финансовият министър.

"НАП скоро ще направи приложение, където да се ревизира дали има приключване на данни. Не се постанова да се прави нещо самодейно. Българските жители имат ЕГН, самото то даже да е обвързано с името, което е предпазено от закона, не допуска опцията да се извърши операция. Готови сме да понесем отговорността, в случай че някой ни убеди, че за него са настъпили зловредни последици ", сподели още той

"Ресорът на обществени финанси на България е в добра кондиция по моя оценка. В случая на Българска социалистическа партия, настояването на оставки е политическо изтощение, основава се политика на база на абсурда ", сподели още Горанов.

"Важното за мен в покупката на самолети беше нови и НАТО ", сподели Горанов за покупката на F-16, за които бе утвърден контракт в Народното събрание по-рано през днешния ден.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР