Информационно се събрахме с финансовия министър и ГЕРБ-СДС, за да

...
Информационно се събрахме с финансовия министър и ГЕРБ-СДС, за да
Коментари Харесай

Георги Ганев: Растежът на БВП може да е по-висок от 1,8%

„ Информационно се събрахме с финансовия министър и ГЕРБ-СДС, с цел да забележим къде има напрежение по отношение на бюджета. Не е 100% несъмнено дали ще дойдат парите по ПВУ, 33 ограничения остават, дали ще успеем или не е несъмнено в бъдещето, тъй че това би трябвало да се знае ”. Това съобщи за БГНЕС Георги Ганев от ПП-ДБ.


Той изясни, че съгласно финансовия министър са напрегнати нещата най-сериозно по ПВУ и ненапълно дали ще се извърши заложеното в събирането на косвените налози, само че по-скоро постъпилите към този момент към полугодието данни сочат, че рискът не е доста огромен. “Има избрани запаси и по линия на приходите, тъй като заплатите вървят по-бързо, в сравнение с се очакваше в заложеното в бюджета и има запаси в някои от разноските, за които не е несъмнено дали плановата подготвеност ще доближи до стадий да се разплащат ”, сподели още Георги Ганев.

На въпроса на БГНЕС дали Асен Василев има терзание по отношение на вероятността растежа на Брутният вътрешен продукт да е 1,8 % депутатът от ПП-ДБ посочи, че по-скоро растежът може да излезе по-висок от заложеното.

“Това е по този начин, тъй като всички ореваха, че Еврозоната е в криза, ние може да поспорим до каква степен е в криза, в действителност е на 0, споделя се и, че Германия излиза от рецесията, а тя в случай че излезе и ние останем на второ тримесечие от 2% напредък, да може да се окаже, че до края на годината ще бъде още по-висок, тъй че рисковете на прогнозата са както по-надолу, по този начин и повече от 1,8% растеж ”, сподели още той. На въпроса какъв брой повече от 1,8% растеж се чака да бъде БВП-то ни Ганев изрази възможност да излезе над 2% годишен. “За бюджета е значим номиналния растеж, т.е. съчетанието сред действителен напредък и растеж на цените. Засега всички считаме, че тези 184,5 милиарда са изцяло допустима оценка за тази година. Говорихме си и, че с бюджета за 2024 година би трябвало доста да се действа и проценти средносрочната бюджетна прогноза, тъй като откогато беше правена предходната от служебния кабинет, много неща са се трансформирали. Плюс в този момент постоянното държавно управление може да заложи по-смели дълготрайни политики ”, счита депутатът.

Относно обстановката с Българския енергиен холдинг (БЕХ) и потребността от внасяне на 100% дял в страната Георги Ганев акцентира, че Василев и неговите съветници са обяснили, че няма да има проблем да се събере заложената сума от БЕХ, без това да сътвори ликвидни усложнения за холдинга.

“За сдруженията към холдинга също не би трябвало да има проблем. Печалбата на холдинга за 2022г. е в действителност това, което той е взел от облагата на сдруженията за 2021г., тъй че не би трябвало да има сериозна задача пред сдруженията. Проблемът обаче с обезценките, това което БЕХ призна за амортизация от Булгаргаз и от своя страна пък Булгаргаз обезценява като взема от Топлофикация, се оказва че има избрани разминавания и двата одита би трябвало да се стиковат преди да бъдат заверени, с цел да бъде методът еднакъв и числата най-малко да са едни и същи, а не БЕХ да споделя, че обезценява една сума, „ Булгаргаз “ да споделя, че обезценява друга сума, тъй като става въпрос за неплатени неща откъм Топлофикация ”, добави още Георги Ганев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР