Информационно събитие за популяризиране в област Плевен на проект Подкрепа

...
Информационно събитие за популяризиране в област Плевен на проект Подкрепа
Коментари Харесай

Областният управител Виолета Иеремиева участва в среща по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение

Информационно събитие за разпространение в област Плевен на план „ Подкрепа на дуалната системата на образование ” се организира в зала „ Плевен “ в постройката на Областната администрация.

Събитието беше намерено от Мариета Георгиева, заместник-министър на образованието и науката.



Присъстваха Виолета Иеремиева – регионален шеф на област Плевен, Полина Златарска от Дирекция „ Професионално обучение и образование ” в Министерство на образованието, Албена Тотева – шеф на Регионално ръководство на образованието – Плевен, шефове и представители на професионални гимназии от региона, родители и възпитаници.

Областният шеф Виолета Иеремиева поздрави участниците във форума и изрази своите възторженостти към концепцията за дуално образование, което насочва младежите към верния избор на професионален път. Познавайки икономическите и просветителни проблеми в района, тя акцентира смисъла на плана като прагматичен метод тези сфери да се подкрепят взаимно.



Целта на срещата е да разпространяват дейностите по план „ Подкрепа за дуалната система на образование ", който е наобща стойност 24 425 618,58 лева Финансирането му се реализира по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “, съфинансирана от Европейския обществен фонд.

Проектът е ориентиран къмповишаване адекватността на професионалното обучение и образование към пазара на труда и ще сътвори благоприятни условия за повишение на квалификацията по специалности, основни за стопанската система на страната. Дуалната система на образование се базира на тясна обязаност сред просветителната система и действителните потребности в районната стопанска система като улеснява прехода от обучение към устойчива претовареност.

Проектът дава на работодателите опция да наемат квалифицирани фрагменти с подобаваща професионална подготовка и опит, добити по време на образованието в действителна работна среда.

На учениците от първи гимназиален стадий се обезпечава поддръжка за присъединяване в дуалната форма на образование посредством включването им в пробно стажуване в партниращото дружество. Част от дейностите са ориентирани към възстановяване на компетентностите на учителите и преподавателите по професионална подготовка, както и към придобиване на педагогичен и методически умения от представители на работодателите.

Финансовата поддръжка за учениците посредством приемане на заплащане по трудов контракт в процеса на дуалната форма на образование ще понижи обществения фактор като причина за тяхното отпадане от учебно заведение.

Основните действия по плана, с които бяха осведомени присъстващите са: подкрепяне на учебните заведения при въвеждането на дуалната система на образование като се обезпечава опция за взаимоотношение с бизнеса и се улеснява достъпа до пазара на труда; създаване на образователни стратегии и национални изпитни стратегии за дуална система на образование, принадлежности за оценка и помощни и методически материали; даване на поддръжка на възпитаници от първи гимназиален стадий в дуална система на обучение; образования на наставници в педагогичен и методически умения; разпространение на дуалната система на образование измежду родителите за преимуществата и опциите за реализация на завършващите на пазара на труда.

Представители на компании и професионални гимназии от региона споделиха положителни практики от опита си при използване на дуалната система на образование. В момента на територията й в тази форма учат 20 паралелки от разнообразни образователни заведения.

Общо встраната в плана са включени 170 учебни заведения с над 11500 възпитаници в партньорство с 694 компании.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР