"Информационно обслужване" вече е с нов принципал, но без структурни

...
"Информационно обслужване" вече е с нов принципал, но без структурни
Коментари Харесай

"Информационно обслужване", която пише държавния код

"Информационно обслужване " към този момент е с нов принципал, само че без структурни промени Големият триумф на компанията за последните две години е полагането на основата на електронното опазване на здравето Изпълнителният шеф Ивайло Филипов показва имиджа на страната като главен проблем за привличането на експерти
Ивайло Филипов сортира деликатно думите си. Изпълнителният шеф на " Информационно обслужване ", една от дребното компании, вписани непосредствено в български закон, всекидневно отхвърля да дава изявленията. Разговорът му с " Капитал " в края на януари е изключение, а повода е, че към компанията има насъбрани голям брой вести. Тя да вземем за пример е с нов принципал, през октомври бе атакувана с най-голямата хакерска атака като трафик в историята на България, а в това време се навършиха две години, откогато бе вписана в Закона за електронното ръководство (ЗЕУ) като систематичен интегратор. И въпреки да сортира думите си, Филипов не икономисва нищо: нито от отбраната на компанията, нито от рецензията към страната, която в действителност съставлява.

" Информационно обслужване " бе главната компания, която пишеше " държавния код " през последните години и тя ще остане в тази си роля и при новото държавно управление. В нейното поле да вземем за пример най-вероятно ще падне.
Реклама
Директната работа с администрацията е посочила на Филипов, който е отпред на компанията от 2015 година насам, че главният проблем пред дигитализацията не е, че няма кой да напише държавния код, а има ли предпочитание и благоприятни условия той да бъде употребен.

" Не единствено като количество, само че изключително и като качество. Хора няма на целия пазар - освен в страната, освен в " Информационно обслужване ", само че и в частния бранш. В страната е още по-зле ситуацията, тъй като освен заплащането е по-ниско, само че и чисто репутационно не е добре да работиш за страната. Никой себеуважаващ се специалист не би желал да се самооприличи с резултати, които не са ясно употребявани и оценени от пазара ".
Две години по-късно
Когато в края на 2019 година ръководещата тогава коалиция на ГЕРБ и " Обединени патриоти " одобри измененията в ЗЕУ, съгласно които " Информационно обслужване " стана народен систематичен интегратор, единствен обслужващ няколко огромни институции и възложител на публични поръчки, опасенията бяха, че компанията ще се трансформира в цифровия еквивалент на " Автомагистрали " - следващият кран за източване на пари през инхаус схеми.

Разликите обаче са доста. Докато " Автомагистрали " е на процедура куха компания, която разпределя милиарди, " Информационно обслужване " може да уточни съответната работа, която е свършила сама за последните две години - основите на електронното опазване на здравето, електронното правораздаване и електронните публични поръчки, дружно с хардуерна и софтуерна рационализация на институции като Национална агенция за приходите и Министерство на външните работи, в някои от които съгласно Филипов за последните 10 години " не бе вложено нито един лев. "
Реклама
Друга разлика с " Автомагистрали " е, че когато " Информационно обслужване " пренасочва работа, тя разпорежда публични поръчки. За сметка на това самите ведомства не би трябвало да пускат публични поръчки към нея - процедура, която новото държавно управление желае да промени.

Равносметката за страната, съгласно Филипов, е позитивна. Промените в закона, гарнирани с ускорената цифровизация поради ковид, разрешиха бързото създаване на някои от съставените елементи на Националната здравно-информационна система (НЗИС). До края на 2022 година би трябвало да са изцяло приключени електронните прегледи, посоки, досиета, пациентски листове и хоспитализации. Филипов, а в обособен диалог и министърът на електронното ръководство Божидар Божанов, показват НЗИС като образец за позитивите от измененията в закона - въпреки Божанов да счита, че законът е написан прекомерно общо.

" Две години и два месеца откакто " Информационно обслужване " бе избрана за народен систематичен интегратор, създадохме основата на електронното опазване на здравето. Показахме, че казусът не е толкоз огромен, той е явен и с целенасоченост и пълномощия можем да стигнем до 30-годишната фантазия за електронно опазване на здравето ", споделя Филипов.

Промените в ЗЕУ през 2019 година бяха направени с две съществени цели: първата бе киберсигурността на главните институции да е под една шапка, откакто няколко месеца по-рано Национална агенция за приходите бе хакната и бяха изтекли персонални данни на милиони български жители. Втората бе сериозно значимите системи в страната да се построяват по-бързо, откакто голям брой планове бяха затънали от години в тъжби. В първото направление България има противоречив прогрес - киберсигурността към момента е болна тематика за страната. Във второто обаче главната цел наподобява изпълнена.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Ритейл 3 Коментари и разбори 1 Свят 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Коментари и разбори 3 Свят Реклама
" Никой не може да каже сега, че платформата за публични поръчки я няма или че не работи. Тя е там от две години и оттогава няма нито един сигнал за компрометирана ценова оферта. Десет милиона предписания бяха направени за седем месеца в НЗИС. Това е резултат, който не може да се отхвърли на компанията и страната. Никой не може да отхвърли, че предходната година компанията, дружно с НЗОК, направи хартиените рецептурни книжки електронни. Никой не може да отхвърли, че има 500 хиляди електронни каузи в правосъдната система. Това никой не си го е и представял. Целта по задание беше до края на 2023 година да има доста по-малко електронни каузи ", споделя Филипов.

Промените в закона се отразяват и на финансовите резултати на компанията. Между 2013 и 2018 година приходите на компанията са съвсем статични, сред 19 и 21 млн. лева През 2020 година, първата цялостна година под новия закон, те към този момент са 83 млн. лева, а през 2021 година - 108.5 млн. лева и 8.2 млн. лева облага (виж графиката). Те не са единствено от писане на код, само че и от доставки на хардуер.
Сложната конструкция и неприятната известност
Въпреки всичко това, " Информационно обслужване " остава комплицирана конструкция. Tя да вземем за пример не е напълно държавна - вярното определение е " акционерно сдружение с мажоритарно държавно присъединяване ". Много дребна част от нейните акции (под 0.1%) се намира в стотици дребни акционери., в случай че този дребен брой акционери имат опцията да блокират решения. В момента екипът на Божанов прави разбор върху структурата и работата на " Информационно обслужване ", като, несъмнено, е допустимо да се окаже и че тези голям брой дребни акционери не са проблем.

Вписването на " Информационно обслужване " в закона пък е направено по този начин, че във всеки миг Министерски съвет може да трансформира компанията в цялостен държавен монополист, без да търси утвърждение от Народното събрание - въпреки към този момент трима министър председатели да не го вършат. Функциите на компанията също са написани доста общо, счита Божанов.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
И сходно на всички държавни структури, " Информационно обслужване " страда от неприятна известност - нещо, което означават и Божанов, и Филипов.

" Малко по малко би трябвало да подобрим отрицателния имидж на компанията. Понякога той е изцяло недостоен. Когато станаха проблемите с преброяването да вземем за пример, всички упрекнаха " Информационно обслужване ", а те нямаха нищо общо, като се изключи че разделят една постройка с Национален статистически институт. Инерцията е, че когато стане нещо неприятно, е отговорно " Информационно обслужване ". Този имидж би трябвало да се усъвършенства, не за друго, а с цел да можем да привличаме кадърни хора, които да подкрепят администрацията ", споделя Божанов.

Филипов е по-остър в изрече си. " Когато ние работим с държавните структури, в огромна част от тях има липса на потенциал и знание какво би трябвало да се случи, с цел да се улеснят жителите и бизнеса. Или отвращение това да се случи, приемете го непосредствено. И това отвращение е тъй като хората ги е боязън от новото, боязън ги е да придобият нови познания и дали ще бъдат основни в структурите, както са били до момента. Когато IT специалисти на приблизително или високо равнище стартират да приказват с тези хора от държавни структури, не устоят много-много ", споделя той.

Тази липса на фрагменти се отразява на цялата страна, освен на " Информационно обслужване ". Най-малкото поради въпроса с киберсигурността, който визира непосредствено всички жители, тъй като България най-често е удряна от DDoS офанзиви, при който няма достъп до услуги. Въпросите може да са комплицирани, само че съгласно Филипов решението, най-малко във връзка с имиджа на страната и компанията, е просто: работа и резултати.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР