Информационно обслужване обясни откъде идват данните за учудващо високия брой

...
Информационно обслужване обясни откъде идват данните за учудващо високия брой
Коментари Харесай

Информационно обслужване обясни как ваксинираните нараснаха със 136 000 за една нощ |

Информационно обслужване изясни от кое място идват данните за учудващо високия брой имунизирани в почивните дни, когато за 1 ден бяха регистрирани над 136 000 нови изцяло имунизирани лица. Обяснението е, че еднодозовите ваксини не били регистрирани като приключена имунизация, а имало и разминавания сред подадените от областите данни и общата национална статистика.

От съобщението обаче не излиза наяве за какво отклонението в данните е толкоз огромно.

Уточнението беше направено откакто от Министерството на здравеопазването желаеха пояснение за разминаване в данните за поставените ваксини, които са оповестени на Единния информативен портал, след питане от Българска национална телевизия.

Според оповестените на 26 юли данни лицата със приключен имунизационен цикъл са 1 033 652. На 25 юли обаче те са били 896 698 души. Нарастването е с 136 954 души, като в това време поставените за денонощие дози са били едвам 1998.

Данните за имунизираните против COVID-19 по административни области са въведени правилно в Единния информативен портал и отразяват действителния брой на поставените дози, посочват от " Информационно обслужване " АД.

Оттам поясняват, че всички данни се пресмятат на дневна база по отношение на записаните имунизации във имунизационните центрове на другите области.

" На 26 юли е било открито противоречие сред резултатите на имунизираните лица по административни области и общия брой на имунизирани лица със приключен имунизационен цикъл. Причината е, че еднодозовите ваксини " COVID-19 Vaccine Janssen " не са били регистрирани като приключен имунизационен цикъл в общия брой имунизирани лица, а единствено при резултатите по административни области. Допуснатата неправилност е само при изчислението на общия брой лица със приключен имунизационен цикъл, където се сумират данните за лицата, получили втора доза при двудозовите ваксини и тези, които са избрали еднодозова ваксина ", оповестяват от компанията.

Несъответствието е било поправено. От " Информационно обслужване " АД се извиняват за позволената неправилност и са подхванали ограничения за попречване на бъдещи разминавания в данните за имунизираните лица.

Според настоящите данни в портала все още са сложени общо 1 976 628 дози ваксина, а със приключен имунизационен цикъл са 970 442 лица. Пак съгласно същите данни еднодозовата ваксина на Janssen е сложена на 1547 души.

За съпоставяне, на денонощие у нас се имунизират приблизително 10 000-11 000 души, като в тях се включват хората и с първа, и с втора доза.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР