Информационните технологии и дигитализацията винаги са били важна предпоставка за

...
Информационните технологии и дигитализацията винаги са били важна предпоставка за
Коментари Харесай

БНБ затяга платежните услуги

Информационните технологии и дигитализацията постоянно са били значима причина за развиването на платежните услуги и платежните системи и тласък за развиването на конкурентна и новаторска среда в региона на заплащанията. Доставчиците на платежни услуги (банки, платежни институции и сдружения за електронни пари) влагат в основаването и модернизирането на своите канали за даване на електронни услуги, в това число основаване на цифрови портфейли, мобилни приложения, карти с разнообразни функционалности и други Платежни принадлежности и платежни услуги в интернет среда са все по-широко налични и все по-често употребявани. Това сподели подуправителят на Българска народна банка и началник на ръководство „ Банково “ Нина Стоянова по време на конгрес на 13 март.

Експертът акцентира, че през последните години в България се следи непрекъснато повишаване на безналичните заплащания, включително подредените по електронен път, което е видно от статистическите данни в региона на платежните услуги. За интервала 2015 – 2017 година броят на заплащанията, осъществени с карти, е повишен с 63%, а тяхната стойност - с 82%; За същия интервал броят на картовите заплащания, осъществени посредством виртуално терминално устройство ПОС е повишен с 43%, а цената на тези заплащания с 91%. През 2017 година 56% от нарежданията за кредитен превод са били направени от ползвателите по електронен път, което съставлява две трети от общата стойност на всички кредитни преводи.

"Ползите от електронните платежни услуги, свързани с по-голямо улеснение и експедитивност, следва да бъдат наедно обсъждани с произлизащите от тях опасности, които от своя страна би трябвало да бъдат ловко ръководени. В тази връзка, Втората инструкция за платежните услуги слага главен акцент върху сигурността на безналичните заплащания, изключително тези, реализирани в интернет или посредством различен отдалечен прийом. През тази година следва въвеждане на условията на регулаторните механически стандарти за задълбоченото определяне на идентичността на клиента, които ще заменят настоящите в този момент Окончателни насоки по отношение на сигурността на заплащанията в интернет от 2014 година, издадени от Европейския банков орган. Най-късно до 14 септември 2019 година доставчиците на платежни услуги следва да ползват във връзка с услугите, осъществявани по електронен път, задълбочено определяне на идентичността на платеца, което се основава на потреблението на най-малко два самостоятелни детайла за идентификация при осъществяване на заплащане като например ключова дума и еднократен динамичен код, генериран посредством токен устройство или известие през мобилния телефон ", сподели Стоянова.

През есента на 2019 година следва и още едно предизвикателство, произлизащо от Втората инструкция за платежните услуги, а точно условията към интерфейсите, посредством които доставчиците на платежни услуги, обслужващи сметки, ще се свързват с доставчиците на новите два типа платежни услуги – по иницииране на заплащане и по даване на информация за сметка. Тези две нови платежни услуги се правят напълно в интернет среда. Прилагането на тези условия ще докара до нови благоприятни условия за потребителите, развиване на новаторски бизнес модели и в същото време ще се подсигурява сигурността и надеждността на предлаганите платежни услуги.

Доставчиците на платежни услуги също по този начин правят към този момент годишна оценка на операционните опасности и рисковете, свързани със сигурността, както и следят и рапортуват пред Българска народна банка значими операционни или свързани със сигурността произшествия.

Всички тези промени в правната рамка имат за цел да обезпечат сигурна среда, съответстваща на динамичното развиване на технологиите.

Нина Стоянова обърна внимание на развиването на един значим и огромен план в региона на платежната инфраструктура. От ноември 2021 година Евросистемата възнамерява внедряването на консолидирана платформа за TARGET услуги, която ще сплотява на техническо и функционално равнище трансевропейската платежна система TARGET2, системата за сетълмент на скъпи бумаги TARGET2-Securities и услугата за обработка на незабавни преводи в евро TIPS (TARGET Instant Payments Settlement Service). От 2022 година към интегрираната платформа ще се включи и системата за ръководство на обезпечения ECMS (Eurosystem Collateral Management System). Консолидираната платформа ще предлага на пазара усъвършенствани и осъвременени услуги, като се плануват обилни промени от бизнес и техническо естество – достъпът до всички TARGET услуги ще се прави през нов съгласуван интерфейс, всички потребителски и междубанкови известия, които сега се употребяват в TARGET2, ще се заменят с нови, в XML формат според стандарт ISO 20022, ще бъдат внедрени нови функционалности, свързани с коригиращи преводи, както и нова идея за ръководство на ликвидността. В допълнение ще бъде обезпечена опция за конкуренция сред доставчиците на мрежови услуги, които ще обезпечават съгласуваност на банките с консолидираната платформа. Процесът по подготовка за присъединение към новата консолидирана платформа към този момент стартира. Българска народна банка координира дейностите по този нелек план с Европейската централна банка, с банките и операторите на спомагателни системи, участници в TARGET2.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР