„Информационната система просто откри грешка на старата система, даже развенчахме

...
„Информационната система просто откри грешка на старата система, даже развенчахме
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Ако се увеличават случаите, някои от мерките може би ще се върнат

„ Информационната система просто откри неточност на остарялата система, дори развенчахме един мит, оказа се, че 12 сме изпуснали, че са умрели. Нито плашим, нито лъжем, просто цифрите се актуализираха”, сподели в предаването „ Тази неделя” по БТВ шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

„ След 15 юни имаме проект по дни. Ако се усилват случаите, в случай че имаме усложнения в очистване на огнищата, някои от ограниченията може би ще се върнат, това е персонално моето мнение”, съобщи Кантарджиев.

„ Маските от плат по-лесно се подготвят, доста елементарно се дезинфекцират. За маските какво ли не чухме, изказване на СЗО, че маските не оказват помощ. Нямаше в лечебните заведения и споделиха, че не оказват помощ. Моето мнение е, че маската пази. Вирусът не витае, постоянно е в слюнка, по тази причина маската оказва помощ. Не оказва помощ на 100 %, като се изключи маските вид респиратор, само че маската понижава вероятността да се заразиш”, изясни професорът.

„ Ръкавици би трябвало да употребява единствено чиновник, който работи с пари. През кожата на ръцете вирусът не прониква, той за 10 минути умира. Важно е да не се събираме доста хора на едно място, по-добре да има отстояние”, посъветва той.

„ В началото беше доста тежко. Щабът има 129 брифинга, множко е. Началото беше мъчно за всички ни, трябваше да се подготвят лечебни заведения. В лабораториите първоначално беше извънредно, започнахме с 2 лаборатории, в този момент са 32. Почти всеки ден сме се виждали с премиера. С опитни политици разногласието е труден”, сподели още проф. Тодор Кантарджиев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР