Информационната система БАЦИС касае националната сигурност на страната, от ключово

...
Информационната система БАЦИС касае националната сигурност на страната, от ключово
Коментари Харесай

Румен Гечев: И третокласник може да влезе в БАЦИС

Информационната система БАЦИС касае националната сигурност на страната, от основно значение е. Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев.

В разскретения отчет на ДАНС се споделя, че са налице механически благоприятни условия за манипулиране на системата, както и че при работа със системата не са спазени положителни практики за сигурност, съществуват условия за финансовата и икономическата сигурност на страната, чиновници на Агенция " Митници " са изменили наличието на системата за прикриване на следи. С отчета ДАНС разстрелва тези, които са позволили съществуването на такава система, съобщи Гечев. Изумително е, че системата е направена по този начин, че всички чиновници могат да влизат в нея с обща ключова дума. А и ДАНС и ГДБОП са открили, че паролата е доста лесна за разтрошаване – нещо сходно на АБВ, 12345. Стана ясно още, че в системата може да се влиза през мобилен телефон, през скайп, отвред. Т. е. освен от планетата Земя, и от Космоса може да се влиза. Може би всеки третокласник с добра компютърна просветеност може да влезе в тази система, акцентира социалистът.

Фактите са стряскащи. Системата е направена по този начин, че не регистрира следи, няма архивиране, с което да се съпоставят данни. Главният прокурор сподели, че тъкмо по тази причина е била прекъсната и прокурорската инспекция по случая – няма следи, няма законови учредения за инспекция. Аз бих сезирал прокуратурата да ревизира какъв е екипът от Министерството на финансите, който е задал да се построи такава система. Като се дава социална поръчка, поръчката се прави по задание. Не ни обясниха коя е комисията, която е направила заданието.

Системата БАЦИС е един разграден двор. Всеки рационален човек би трябвало да попита по какъв начин е допустимо такова нещо. Направена е съвременна система, която да охранява българските стопански граници, само че в нея има жестоки пробойни, съобщи Гечев. Не мога да кажа какъв брой файла са изтрити, какъв брой тирове са минали, само че сигурно мога да ви кажа, че става дума за стотици милиони. Юнаците си вършат схеми, посредством които грабят нас данъкоплатците и си пълнят джобовете, сподели още Румен Гечев.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР