Информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечносъдовия риск при

...
Информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечносъдовия риск при
Коментари Харесай

Изледват безплатно пациенти с диабет в мобилна лаборатория

Информационна акция за повишение на вниманието към сърдечносъдовия риск при хора със захарен диабет вид 2 (ЗДТ2) ще се организира в Пловдив на следващия ден, 22 октомври. Тя е част от национална самодейност, която започва през вчерашния ден. Кампанията под надпис „ Когато мислиш за своята кръвна захар, намерения и за сърцето си! ” се провежда от фармацевтична компания взаимно с Българското сдружение по ендокринология, за да осведоми необятната общност за риска от развиване на сърдечносъдови болести при хората със захарен диабет вид 2 (ЗДТ2) и се организира за втора поредна година у нас.

Първия стадий от самодейността е реализиране на безвъзмездни проучвания за гликиран хемоглобин на пациенти, диагностицирани със захарен диабет вид 2 в мобилна лаборатория което започва вечра в София и продъжава и през днешния ден ( 21-ви октомври, Южен парк). Всеки ден от 10:00-16:00 лабораторията ще посети Пловдив – 22-ри октомври, до Градската художествена изложба, Стара Загора – 23-ти октомври, Градската градина до Общината, Варна – 25-ти октомври, до входа на Морската градина, Плевен - 26-ти октомври, до Градската градина и пл. Възраждане.

Гликираният хемоглобин (отбелязван още като HbA1c) е форма на хемоглобина, която демонстрира среднодневните равнища на кръвната захар за последните 3 месеца. Изследването на гликирания хемоглобин е „ златен стандарт ” за оценка на гликемичния надзор при лица със захарен диабет. За премерване на равнищата му не се изисква специфична подготовка от страна на пациента и може да се прави когато и да е на деня.

Информационната акция е с народен обсег и се провежда във връзка Световния ден за битка с диабета – 14-ти ноември . В рамките на идващите 2-3 месеца ще се проведат разнообразни интензивности за повишение на вниманието на обществеността към покачвания сърдечносъдов риск при хората със захарен диабет вид 2. Освен безплатните проучвания на гликиран хемоглобин за хора със ЗДТ2, се планува и лъчение на информация в ефира на национални радиостанции, разпространяване на просветителни материали измежду пациентите в над 50 диагностично-консултативни центрове в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора и Пловдив. В допълнение, ще бъдат публикувани просветителни листовки и плакати в пощенските станции в страната и ще бъде предоставена информация по отношение на сърдечно-съдовия риск при пациенти със захарен диабет вид 2 посредством метробордове и лъчение на видеоклипове на екраните, ситуирани на основните станции на метрото в столицата.

Захарният диабет е хронично заболяване, публикувано по целия свят и с непрестанно възходяща периодичност в последните десетилетия. По последни данни, в международен мащаб има 425 млн. хора със захарен диабет. Очаква се до 2045 година те да доближат 629 милиона. На всеки 10 секунди трима души се разболяват от диабет, а един умира от затрудненията му. Близо половината от хората с диабет не са диагностицирани. Захарният диабет се асоциира с висока заболеваемост и смъртност и е едно от болесттите с най-голямо публично значение. Диабет вид 2 съставлява 90% от случаите на захарен диабет, като останалите 10% се дължат основно на захарен диабет вид 1 и в по-малка степен на гестационен диабет. Половината от пациентите с диабет умират на възраст под 60 години.

Захарният диабет вид 2 независимо е значителен рисков фактор за развиване на сърдечносъдови болести . В допълнение, обичайни сърдечносъдови рискови фактори са съществуването на артериална хипертония, затлъстяване, тютюнопушене и други.

Водеща причина за гибел при пациентите със ЗДТ2 са сърдечносъдовите болести. Установено е, че над 50% от пациентите с диабет умират от сърдечносъдово заболяване, а рискът от гибел заради сърдечносъдови аргументи е от два до четири пъти по-висок при хората с диабет . Диабетът покачва с 2,5 пъти риска от развиване на сърдечна непълнота. Рисковите фактори за развиване на сърдечна непълнота при пациенти със захарен диабет са артериална хипертония, коронарна болест на сърцето, хипергликемия, хиперинсулинемия и други. Вероятността от развиване на сърдечносъдово заболяване е 2 до 3 пъти по-голяма при пациентите със ЗДТ2 спрямо хората без диабет. Международната диабетна федерация предлага увеличавне на интензивностите, свързани с промоция на здравето, (бел. в това число осведомителни акции като настоящата), за понижаване на разпространяването на захарния диабет и неговите затруднения.

Ако захарният диабет вид 2 бъде открит в точния момент и вярно следен, може да намалее вероятността за спомагателни затруднения и тежки присъщите съпътстващи болести. Това може да се случи чрез вярно хранене, умерена постоянна физическа интензивност и избор на подобаваща терапия. Пациентите със захарен диабет вид 2 би трябвало да са наясно, че в случай че страдат от това заболяване, заплахата за тях не произтича само от нарасналите равнища на тяхната кръвна захар, само че и от развиването на сърдечносъдови болести. Затова, лайтмотив на актуалната инфорамационната акция и апел към пациентите със ЗДТ2 е „ Когато мислиш за своята кръвна захар, намерения и за сърцето си! Говори с твоя доктор за понижаване на риска от сърдечносъдови болести.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР