Информационна кампания за фамилната хиперхолестеролемия под надслов Какъв е твоят

...
Информационна кампания за фамилната хиперхолестеролемия под надслов Какъв е твоят
Коментари Харесай

14 000 българи страдат от фамилна хиперхолестеролемия

Информационна акция за фамилната хиперхолестеролемия под надпис „ Какъв е твоят семеен отпечатък? “ стартира биотехнологичната компания Амджен България в партньорство с Дружеството на кардиолозите в България, Федерация Български пациентски конгрес (ФБПФ) и съдружие „ Кардиология и фамилна хиперхолестеролемия България “.

Целта на самодейността е да се насочи публичното внимание към признаците на болестта, риска от поява на сърдечно-съдови произшествия и нуждата от ранната диагностика и лекуване. Кампанията бе публично показана на особено събитие в София.

Д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен шеф на биотехнологичната фармацевтична компания Амджен България, заяви, че за задачите на акцията е основан онлайн тест със 7 въпроса, като в границите на по-малко от 2 минути всеки може да ревизира своя риск от наследственото заболяване. Тестът може да бъде открит във Фейсбук страницата на акцията „ Какъв е твоят семеен отпечатък? “ или на следния линк: https://apps.facebook.com/my-polls/fhinfocampaign.

Малко повече от месец след стартирането на теста, през него са минали повече от 1820 души: 33,8% от далите отговор оповестяват за съществуване в фамилията на ранно развито сърдечно-съдово, мозъчно-съдово заболяване, преждевременна гибел (жени под 60 години и мъже под 55 години); 30,6% означават, че имат висок неприятен холестерол (LDL-холестерол); а 40,8% споделят, че в фамилията си имат случай на висок неприятен холестерол.

Проф. Арман Постаджиян – ръководител на Дружеството на кардиолозите в България, изясни, че е мъчно да се събират данни и да се води статистика за разпространяването на ФХ, само че въпреки всичко 7 академични центъра в България го вършат.

Фамилната хиперхолестеролемия (ФХ) е високо-рисково наследствено генетично заболяване, което се характеризира с неспособност да се преработи творби от организма холестерол. Завишените стойности на неприятния (общия) холестерол са рисков фактор за настъпване на сърдечно-съдов случай, да вземем за пример инфаркт или инсулт, или са индикатор за определяне на заболяването фамилна хиперхолестеролемия. Хората, страдащи от фамилна хиперхолестеролемия, имат високи равнища на неприятния холестерол от раждането си, по тази причина тези пациенти имат висок риск от прибързано развиване на сърдечно-съдови болести (ССЗ).

Данните сочат, че болните от ФХ в света са към 35 млн. души, а в България са към 14 хиляди Вероятността заболяването да се съобщи по завещание е сред 25% и 50%. В същото време 90% от пациентите с това заболяване не са диагностицирани и множеството от тях научават за положението си едвам след инфаркт или инсулт.

Данните сочат, че рискът от инфаркт и инсулт преди 55-60-годишна възраст при тези хора е 20 пъти по-висок, а със 100 пъти по-висок е рискът за сърдечно-съдова смъртност. Нелекуваните мъже с ФХ имат 50% по-голяма възможност да преживеят сърдечно-съдов случай преди да навършат 50 година, а нелекуваните дами имат 30% по-голяма възможност да преживеят сърдечно-съдов случай преди да навършат 60 година

Диагностицирането на заболяването в начален стадий разрешава да се пристъпи към медикаментозно лекуване за понижаване на равнищата на LDL-холестерола, като по този метод се понижава и риска от затруднения и смъртност.

От страна на пациентските организации в събитието участваха Иван Димитров – ръководител на Федерация „ Български пациентски конгрес “ и Теодор Долджев – ръководител на Сдружение „ Кардиология и фамилна хиперхолестеролемия България “, които са носители на ФХ. Те споделиха опита и напъните на организациите си в повишението на информираността на обществото във връзка с болестта и ранното диагностициране на пациентите.

Кампанията „ Какъв е твоят семеен отпечатък? “ бе подкрепена от артиста Христо Шопов и сина му Наум Шопов, както и от актрисата Катерина Евро и сина й Александър Кадиев. Те описаха за своя „ семеен отпечатък “ и наследствеността в фамилиите им, като обърнаха внимание на обстоятелството, че с изключение на външни белези, специалност или гений, всеки човек може да наследи от своите родители и жизненоважни гени, влияещи върху здравето и пълноценния му живот.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР