Инфодемията около глобалната пандемия от COVID-19 даде поле на стотици

...
Инфодемията около глобалната пандемия от COVID-19 даде поле на стотици
Коментари Харесай

Защо конспиративните теории са толкова успешни - науката обяснява

Инфодемията към световната пандемия от COVID-19 даде поле на стотици тайни теории да намерят нов глас и претекст. В уеб страницата на bTV Новините нееднократно сме обръщали внимание на другите тайни теории, като доста от тях могат да бъдат рискови за здравето на цели общества.

От концепциите, че имунизациите са нездравословни за здравето до 5G технологиите и разказите за висшия изверг Бил Гейтс – какво можем да научим за хората от другите конспирации? В просторен материал специалисти разясняват пред Би Би Си на какво се дължи въздействието на теориите върху обществата ни.

Здраве и политика

За да бъде сполучлива една доктрина на конспирацията, тя би трябвало да съдържа подобаващи детайли, които да сочат към действителни персони и места. Всяка интрига би трябвало да има безапелационен причинител или изверг, причина, резултат и публичен отговор.

Повечето тайни теории разчитат на базовите човешки страхове. В случая с имунизациите те засягат както здравето (вроден боязън на всеки човек), по този начин и децата (висша полезност във всяко общество).
Докторката от това видео лъже, само че към този момент няма никакво значение Вярващите в тайни теории най-често си заплащат за това – къде с парите си, къде с нещо доста по-ценно
Опасната тайна концепция, че имунизациите предизвикват аутизъм се повява с помощта на подправен теоретичен отчет от 90-те години, в който опозореният Андрю Уейкфийлд прави ненаучно обосновани изказвания. Докладът неведнъж е оборван от научната общественост с обстоятелства, само че все пак теорията към момента е необятно застъпена по целия свят.

„ По света хората имат вяра в теории, които са свързани с техните културни или исторически събития “, твърди общественият психолог Карън Дъглъс от университета в Кент.

Добър образец за това по какъв начин обществените и политически особености въздействат на дадени тайни теории може да бъде изработен със прилежаща Румъния и HPV имунизацията, която защищава от рак на шийката на матката.

Ваксината е препоръчана за първи път през 2008 година и тогава едвам 2,5% от румънките са решили да си я слагат. Търсенето било толкоз ниско, че концепцията HPV имунизацията да бъде поставяна всеобщо още в учебна възраст бързо отпаднала. В същото време Румъния е една от страните в Европа, която е най-силно наранена от заболяването.

Защо? Тук идват обществените и политически особености. През 1966 година Николае Чаушеску подписва указ, който не разрешава абортите и контрацепцията на територията на Румъния с няколко изключения. Право да терминират бременността си имат единствено дами над 45, дами с четири или пет деца, в случаи, когато бременността заплашва живота и когато бременността е вследствие на обезчестяване или блудничество.
Над 1 млн. души в България имат вяра, че имунизациите са международна интрига Това демонстрират данните от изследване на проучвателен център „ Тренд ”
Целта на декрета е да се пресече наклонността за понижаване на раждаемостта в страната. Всички процедури в лечебните заведения били следени от загадка полиция, а дамите били принудени да прибягват към незаконни аборти и съмнителни контрацептиви, което довело и до смъртни случаи.

Как това повлиява на имунизирането с HPV – дейностите на Румъния в предишното водят до подозрение в претекстовете на актуалната здравна система и за какво медиците желаят тази ваксина да бъде въведена.

Снимка: iStock

Несигурност и липса на отговори

„ Има проучвания, които настояват, че хората се обръщат към тайните теории повече, когато са изправени пред спешни обстановки “, разяснява Карън Дъглас. Тя дава образец с конспирациите към 5G технологиите.

С навлизането на мобилните технологии преди към 30 години, още тогава сходни изказвания започнаха да се оформят. В началото хората загатваха „ с половин уста “ по какъв начин мобилните телефони предизвикват рак, аутизъм и даже стерилитет. Имаше мълчешком предписание да не спиш с телефон до главата си, тъй като вълните са нездравословни.

В този смисъл цялата изразителност за вредите от 5G съществува доста от дълго време - още от преди самото 5G. Това докара до заличаване на няколко телекомуникационни кули във Англия от жители, които се опасяват, че вълните ще повлияят на здравето им.
Учени: Конспирацията 5G-коронавирус e „ цялостна нелепост “ Разпространението на последното потомство мобилни мрежи и COVID-19 нямат нищо общо, акцентират специалистите
Но за какво в този момент тематиката е още веднъж настояща в ерата на ковид? Причината - материал, оповестен на 22 януари и бързо популяризирал се в английското общество, в който чужд фамилен доктор от Белгия твърди, че новата технология заплашва здравето на хората и свързва 5G с COVID-19.

„ Конспиративните теории се появяват още веднъж много бързо, когато нещо значимо се случи. Те се появяват към рецесии и спорове, които хората доста желаят да си обяснят, само че нямат отговорите “, споделя Дъглъс. Това, в композиция с обстоятелството, че здравната общественост знае доста малко за новия ковид, прави тази тайна доктрина доста подобаваща да запълни празнините.

Принадлежност към група

Един от най-привлекателните аспекти на тайните теории е, че карат хората да се усещат част от нещо по-голямо.

„ Конспиративните теории ни карат да се усещаме добре настроени към нашата обществена група. Тя може да бъде на народен принцип, на сексуален или какъвто и да е различен “, споделя Карън Дъглас.
Дело на Бил Гейтс или скрито биологично оръжие: Епидемия от фалшив вести за ковид „ Google “, „ Facebook “ и „ Туитър “ изпитват съществени усложнения с премахването на редица подправени вести за произхода и лекуването на заболяването
Наблягането на това, че едната част от хората са „ просветени “, а другите - не, основава също и по-силни обществени връзки и възприятие за сигурност.

Скрити претекстове

С смяната на обществата ни се трансформират и тайните теории. Според Ръсъл Муирхед, политолог от колежа Дартмут, необикновеното в този момент е, че тайни теории идват и от ръководещите.

„ Обикновено тайните теории се популяризират и поддържат от хора на ръба – употребяват се като оръжие от безсилните в търсене на отговорност от тези, които имат мощ. В момента, обаче, новите конспирации идват непосредствено от властимащите “, споделя той.

От началото на пандемията с COVID-19 редица международни водачи поддържаха обществено тайни теории, като най-широко застъпената е, че вирусът е основан в китайска лаборатория.
Тръмп застана зад тезата, че COVID-19 е създаден в лаборатория в Ухан Американският президент не визия доказателства, само че заплаши Китай с нови наказания
Американският президент Доналд Тръмп също поддържа тази доктрина, като твърди, че е видял доказателства за това, въпреки секретните служби на Съединените щати да отхвърлят, че има такива.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро също твърди, че това е биологично оръжие, създадено от Китай.

Муирхед следи и различен стеснителен миг в новите тайни теории. Ако досега всяка интрига има собствен корен, от който произлиза самата доктрина, то в този момент се следи неналичието на подобен.

„ Обикновено тайните теории стартират с парче истина – събитие от същинския свят, което е очевидно, само че мъчно за схващане, като всеобщо ликвидиране или терористична офанзива. Последното потомство поддръжници на конспирациите обаче пропущат тази първа стъпка “, споделя политологът.

Как можем да спрем конспирациите

И Ръсел Муирхед, и Карън Дъглас считат, че би трябвало сложно решение. „ Не можем просто да оборваме теориите една по една. Трябва да изправим системата, да реформираме държавните управления и демокрациите си “, счита Муирхед.

Дъглъс пък твърди, че сега най-важно е тези конспирации да се изучат деликатно. „ Трябва да знаем от кое място тези теории идват и по какъв начин се популяризират, тъй като към този момент има доказателства, че някои от тях имат съществени последствия в същинския свят “, споделя тя.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 2 538 19 144 1 123 Света 6 388 315 25 119 377 883 2 922 563 Заразени* Нови Починали България 2 538 19 144 Света 6 388 315 25 119 377 883
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР