Influenza virus A иB предизвикват сезонните епидемични взривове. Антивирусните, противогрипни

...
Influenza virus A иB предизвикват сезонните епидемични взривове. Антивирусните, противогрипни
Коментари Харесай

Противовирусни лекарства, въздейставщи върху грипните вируси


Influenza virus A и

B провокират сезонните епидемиологични гърмежи.

Антивирусните, противогрипни медикаменти имат характерно деяние върху грипните вируси и се ползват за профилактика и лекуване на грип.

Две съществени групи противовирусни се ползват за профилактика и ранно лекуване на грип: невраминидазни инхибитори – Oseltamivir, Zanamivir и циклични амини – Amantadine, Rimantadine.

Първата група противовирусни са широкоспектърни , ползват се за профилактика и лекуване на грип A (вкл. „ птичи “ и „ свински “) и грип B. Приложени при първа демонстрация на признаците, те понижават тежестта, продължителността и разпространяването на инфекцията.

Oseltamivir се предлага под формата на капсули и педиатрична форма – гранули. За лекуване на към този момент настъпила зараза се ползва при деца над 1 година и възрастни, през първите 1-2 дни от болестта, в доза 75мг/12ч над 13 г.и със съответното понижаване на дозата при дребни деца. Продължителността на лекуването е 5 дни. За профилактика се назначава единствено при възрастни в доза 75мг/24ч., по време на грипна зараза. Чести нежелани резултати са гадене, повръщане, болки в стомаха, изнемощялост. Приемането на Oseltamivir по време на храна усъвършенства поносимостта му.

Свързани публикации.. Тестват първата универсална ваксина срещу грип 0 През 2016 година: Само 2% от българите с противогрипна ваксина 0 Новости при противогрипните ваксини 0

Zanamivir се ползва инхалаторно, заради ниска бионаличност при перорален банкет. Използва се за лекуване и профилактика на грипните вируси при пациенти над 5 година Той може да провокира бронхоспазъм, диспнея, утежняване на астма и други белодробни болести. Поради това той е противопоказан при такива положения.

Цикличните амини – Amantadine и Rimantadine се употребяват профилактично единствено при грип А като в 50-80% от случаите се реализира предотвратяване. Намират и лечебно приложение, само че резултат се реализира до 18ч. след първата поява на клиничните признаци.

Те имат висока орална бионаличност (при remantadine – до 50% по-висока). По рекомендации на СЗО и американската организация по медикаментите Remantadine се ползва в доза 50-100мг еднократно най-много 30 дни – за сезонна профилактика. За лекуване дозата е 100мг/12ч за 5 дни.

Използването на парацетамол или аспирин понижава ефективоността на противовирусния артикул.

Нежеланите резултати са дозозависими. Възможни са гадене, безапетитие и по-рядко – бодърствуване, световъртеж, главоболие.2413
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР