Инфлацията засяга целия ЕС, всичко поскъпва и дори обикновената чаша

...
Инфлацията засяга целия ЕС, всичко поскъпва и дори обикновената чаша
Коментари Харесай

Може ли инфлацията да превърне кафето в лукс?


Инфлацията визира целия Европейски Съюз, всичко нараства и даже елементарната чаша кафе скоро може да се трансформира в разкош. В някои европейски страни тя коства с 40 % повече по отношение на предходната година. А по какъв начин е в България?

Редовният утринен обред с чашата кафе към този момент коства на потребителите в Европейския съюз доста повече, в сравнение с преди няколко месеца, е открила Европейската статистическа работа Евростат. Актуалните ѝ данни сочат, че.

С какъв брой е поскъпнало кафето?

В през август 2022-а година кафето е коствало с 20,5 % повече в сравнение с през същия месец на предходната година. Но пък записаният скок в цената на захарта с цели 44,9 %. Поскъпването е над междинното за Европейски Съюз, където кафето се е повишило с 16,9 100, а захарта - с 33,4.   

, се показва в изказване на Евростат.

Поскъпването е изключително съществено, в случай че се съпостави с това от предходната година. През август 2021-а кафето в Европейски Съюз е коствало приблизително с едвам 0,5 % повече в съпоставяне със същия месец на 2020-а година.

А тези, които прибавят захар или мляко към чашата си кафе заплащат още повече. В страните от Европейски Съюз за една година междинната цена на прясното пълномаслено мляко се е повишила приблизително с 24,3 %, а нискомасленото е поскъпнало с 22,2 на 100. Но най-сериозният скок е регистриран при захарта - в този момент тя е приблизително с 33,4 % по-скъпа в съпоставяне с предходната година, до момента в който нарастването през август 2021-а по отношение на август 2020-а е било само 0,8 %.

Различните страни са наранени друго

Всяка от 27-е страни членки на Европейски Съюз е наранена в друга степен от покачването на цените. Но в северните и в източните страни кафето, млякото и захарта са поскъпнали най-вече.

записва най-рязко повишаване на кафето - с цели 43,6 %. В Литва, Швеция, Естония и Унгария то се е нараснало с над 30 на 100 през август.  регистрира  " удивително повишаване " на цената на захарта, която се е повишила с над 109 %. В цената на нискомасленото мляко е скочила с 30,6 на 100, отчита Евростат. 

Вижте и тази изложба на Дъждовни води: 

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР