Инфлацията води до поскъпване на основни хранителни продукти на само

...
Инфлацията води до поскъпване на основни хранителни продукти на само
Коментари Харесай

Сравнение на цените на основни хранителни продукти в България и Германия


Инфлацията води до повишаване на съществени хранителни артикули на единствено в България, а и в цяла Европа. Войната в Украйна пък води до дефицит на някои от тях.

В Германия и Белгия към този момент има и ограничавания за броя, който може да се купи от един артикул, има и презапасяване, описа кореспондентът на bTV в Германия Натали Пашева.

В Германия с 5,1% са по-скъпи питателните артикули спрямо февруари предходната година. У нас повишаването с 30% по отношение на март 2021 година, разгласи неотдавна Националния статистически институт (НСИ).

Най-купуваната марка олио сега се продава за 2,79 евро за 750 мл, или 3,72 евро за 1 л. У нас литър олио е близо 5 лева



Стелажите с най-търсената марка олио в Германия са полупразни. 51% от вноса на този артикул идва от Украйна.



При брашното най-продаваното във Федералната република е на цена 0,45 евроцента за 1 кг. В България най-масовото – вид 500, коства към 1,70 лева за 1 кг.



Захарта също е по-евтина в Германия. Там коства 0,79 евроцента за кг, а у нас – 2,15 лева И тя обаче стартира да става дефицитна стока в във Федералната република.



При маслото цената в България още веднъж е по-висока. У нас пакет от 250 г излиза към 5,29 и то с понижение. В Германия е с 1,69 евро.



При яйцата цените са почти равни в двете страни. Във Федералната република 6 бр. костват почти 1,39 евро, а у нас – към 2,49.



В Германия приходите са много по-високи от тези в България.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР