Инфлацията във Великобритания, която отразява динамиката на потребителските цени, се

...
Инфлацията във Великобритания, която отразява динамиката на потребителските цени, се
Коментари Харесай

Инфлацията във Великобритания се е понижила през март до най-ниското равнище от септември 2021 г.

Инфлацията във Англия, която отразява динамичността на потребителските цени, се е намалила през март до най-ниското си ниво от две години и половина. Това сочат публични данни, огласени през днешния ден от английската Служба за национална статистика (ONS) и представени от Асошиейтед прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Цените, които заплащат английските консуматори, са се повишили с 3,2 на 100 през предишния месец на годишна основа (спрямо март 2023 г.) при 3,4 на 100 през февруари. Това е най-ниското ниво на повишаване на стоките и услугите във Англия от септември 2021 година. 

На месечна основа (спрямо февруари 2024 г.) показателят на потребителските цени се е повишил с 0,6 на 100 през предишния месец.

Намаляването на инфлацията в страната идва на фона на продължаващото закъснение при повишаването на питателните артикули в страната. 

Инфлацията към момента е над равнището от 2 на 100 на годишна основа, към което се стреми " Банк ъв Ингланд " (Bank of England), само че наклонността сочи, че тя се намалява, показва АП.

Очаква се целевото ниво (2 на сто) да бъде достигнато през април на фона на доста по-ниските цени на енергийните артикули. Икономисти показват, че това може да подтикне централната банка в Лондон да стартира да обмисля намаление на главните си лихвени проценти през идните месеци.  

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР