Инфлацията в Турция удря по джоба на хората с невиждана

...
Инфлацията в Турция удря по джоба на хората с невиждана
Коментари Харесай

Новата бедност в Турция: Принудени сме да пестим от всичко

Инфлацията в Турция удря по джоба на хората с невиждана мощ. Още няма 12 часа на обяд, а пред градската кухня за небогати в Истанбул се е извила дълга опашка от чакащи хора. Зюбейде стои зад металните кутии с храна. Повдига капаците и изброява днешните специалитети - яхния с кюфтета, макарони, таратор и доматена чорба. Един обяд коства 29 лири (1.60 евро). Пред вратата се извива дълга опашка от хора, които чакат за на ниска цена обяд, пишат от " ".

Елиф и брачният партньор ѝ Мехмет също са тук, макар че живеят в друга част на Истанбул, на половин час с трамвай от това място.

"Трябва да пестим от всичко "

Елиф е на 49 години и е стопанка, а брачният партньор ѝ Мехмет е на 61 година и е пенсионер. В Турция човек може да се пенсионира относително рано. В подмяна обаче получава ниска пенсия. Семейството в този момент е насила от ден на ден да пести.

Споделят, че преди са излизали всяка събота да се хранят в заведение, само че това в този момент е невероятно. “Ходех на кафе три-четири пъти седмично”, споделя Мехмет. “Сега от време на време вървя по един път. Пушех и цигари, купувах си по няколко кутии. Вече не мога. Свивам си самичък тютюна. Трябва да пестим от всичко в живота си”.

“Сега е лято, само че след два месеца всичко ще стартира отново”

Край масите към тях седят студенти, служащи, възрастни двойки. Мехмет споделя, че и алкохол към този момент не може да си купи, а си го вари самичък. Това е неразрешено в Турция, само че все пак от ден на ден турци сами си дестилират алкохола, тъй като е поскъпнал мощно.

Въпреки всичко фамилията не дава отговор на класическата визия за хора в потребност – те разполагат с автомобил, въпреки и да не го употребяват толкоз постоянно към този момент, имат и собствен апартамент. На щанда за храна зад тях Зюбейде цялостни паница след паница, постоянно с топла усмивка на лицето. "Разпознавам тези, които са в действителност небогати. Винаги им поставям и по нещо в допълнение в чинията. А в случай че нямат пари, ние им купуваме храна ", споделя дамата.

Увеличават се и разноските за комунални услуги. Цената на природния газ е скочила до небето, споделя Елиф. Миналата зима включвали отоплението единствено в случай че вали сняг и е в действителност доста студено. “Сега е лято. Сметката за газ е оскъдна. Но след два месеца всичко ще стартира още веднъж. Ще си стоим вкъщи, увити в одеяла”, споделя домакинята.

Около 1 милион души се нуждаят от помощ

Мурат Язиджи от локалната администрация споделя, че задачата на кухнята за небогати е да предлага на хората здравословна храна във времена, в които повишаването прави това непостижима задача за мнозина.

Градската кухня за небогати е първата по рода си в Истанбул. „ На ден се раздават по 700 порции храна, а в случай че се окажат малко за чакащите на открито хора, се доставят по още 100-150 порции от централната кухня в града “, споделя Язиджи.

Предвидено е до септември да се появят още шест кухни за небогати, а до края на годината - 10, най-вече в работен и студентски региони. Това не е доста за град с население от 17 милиона души. Язиджи пресмята, че към един милион души биха имали потребност от такава помощ.

“Притеснена съм за бъдещето на децата ни”, споделя Елиф. “Ние се оправяме някак, само че младите - за тях към този момент няма кино и сходни неща. Трудно им е да се социализират. Когато няма пари, това се отразява на всичко.”

Язиджи също е наясно с тези проблеми. Затова и се надява Истанбул да открие повече заведения за хранене като този, а след това да се появят и в други градове. „ В Истанбул е към този момент по този начин: в случай че си купил нещо през днешния ден, на следващия ден не можеш да го купиш на същата цена “, споделя мъжът във връзка голямата инфлация.

Не единствено положителни реакции

Началник на Язиджи е истанбулският кмет Екрем Имамоглу, който е считан за евентуален конкурент на президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите следващата година. Властта в Анкара непрекъснато се пробва да блокира плановете на истанбулския кмет. "За страдание това е действителността. Досега не сме имали никакви проблеми, що се отнася до кухните за небогати. Но огромният публичен интерес, в това число в медиите, малко ни тормози. Не е за поверие, че има отрицателни реакции към един толкоз добър план ", споделя Язиджи.

Зюбейде цялостни чиниите с храна, все по този начин сърдечно усмихната. Някои от чакащите на опашката не подвигат глава, наподобяват засрамени. Други се усмихват в отговор и благодарят. „ Повечето са учтиви и търпеливи “, споделя 37-годишната готвачка, която обича новата си работа тук - въпреки да знае, че доста от клиентите ѝ са доста обезпокоени.

“Винаги си мисля: какъв брой е хубаво, че го има това място ", споделя Зюбейде. "Много хора обедняха, не могат да си разрешат даже пътешестване с трамвай, а топлата храна в елементарните заведения за хранене е извънредно скъпа. Тук те получават топла храна за малко пари. Това ме прави щастлива ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР