Инфлацията в Турция се ускорява за шести месец през ноември,

...
Инфлацията в Турция се ускорява за шести месец през ноември,
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция достигна 3-годишен връх след срива на турската лира

Инфлацията в Турция се форсира за шести месец през ноември, достигайки 3-годишен връх, подкрепена от поевтиняването на турската лира, което продължава да помрачава вероятностите за потребителските цени, заяви Bloomberg.

Годишната инфлация се форсира до 21,31% през предишния месец, което е забързване по отношение на 19,89% през октомври и е над медианните 20,7%, планувани от анализатори в анкета на Bloomberg. Месечната инфлация възлиза на 3,51% спрямо медианните прогнози за 3 на 100 в друга анкета.

„ Продажбите на турската лира започнаха през средата на ноември и надлежно те не бяха регистрирани изцяло “ до данните от петък, споделя ръководителят по изследвания на разрастващите се пазари в Европа, Близкия Изток и Африка в MUFG Bank в Дубай Ехсан Кхоман. „ Отражението на инфлацията през декември ще бъде доста по-лошо “, споделя Кхоман.

Това са първите значими данни, които демонстрират, че проектите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да стабилизира цените, като понижи лихвите и остави лирата да се обезцени, имат противоположен резултат. Според Ергодан понижението в цената на лирата е цената, която би трябвало да се заплати, с цел да се трансформира Турция в мощен индустриален център, като по този начин страната ще се освободи от зависимостта си от краткосрочни задгранични средства, които влизат в стопанската система, когато лихвите са високи.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР