Инфлацията в страната очаквано продължава да се покачва за дванадесети

...
Инфлацията в страната очаквано продължава да се покачва за дванадесети
Коментари Харесай

Инфлацията стана двуцифрена и достигна 10% през февруари

Инфлацията в страната предстоящо продължава да се повишава за дванадесети следващ месец и през февруари доближава 10% на годишна база, демонстрират данните на националната статистика. Стойността е сравнима с равнищата от края на 2008 година, само че към този момент остава под върховите стойности от времето на Световната финансова рецесия. Само за месец потребителските цени регистрират растеж от 1.4% спрямо януари.

Най-осезаемо е повишаването в областта на превоза, където цените са близо 21% нагоре за година, теглени главно от горивата. Инфлацията при храните също пораства и доближава 13.6%, а цените на комуналните услуги са нарастнали с 13% по отношение на февруари предходната година. Именно тези категории заемат и най-важен дял от потребителската кошница - към 60%. Данните записват повишаване във всички останали групи артикули и услуги като се изключи известията.

Ускорена инфлация се следи през последните месеци във всички развити страни в резултат на възстановяващата се от пандемията икономическа интензивност и България не остава настрана от този развой. Според специалистите за растежа на цените способстват още поскъпналите електрическа енергия и първични материали, забавянията на доставки по международните вериги и стимулиращите антиковид ограничения от страна на държавните управления и централните банки.

Преобладаващите прогнози на институциите са, че инфлацията ще остане висока през тази година. Перспективите в допълнение се утежняват от спора в Украйна и икономическите последици от него. Това ще докара и до по-висока от заложената в бюджета на страната средногодишна инфлация от 5.6%,. Според последните данни към февруари средногодишната инфлация доближава 5%.
Реклама Горивата и храните - все по-скъпи
Инфлацията през февруари, както и през предходните месеци, е най-висока в областта на превоза - 21%, регистрира статистиката, като с над 33% на годишна база са нарастнали цените на горивата за коли. Отново горивата стоят в основата на повишаването и на комуналните услуги от близо 13%. В тази категория над двойно е нарастването на газа, а близо 28% нагоре са твърдите горива.

Храните, за които отива към една трета от бюджета на семействата, са с 13.6% по-скъпи спрямо февруари 2021 година От тях най-вече порастват цените на естествените мазнини, зеленчуците и тестените произведения. С двуцифрен ритъм нарастват още услугите на заведения за хранене и хотели.

На месечна база Национален статистически институт регистрира 1.4% инфлация. Спрямо януари най-вече са нарастнали цените на храните - с 3.3%, от тях зеленчуците с над 11%, а тестените произведения с 2%. Комуналните услуги обаче леко поевтиняват на месечна база и са с 0.4% надолу заради регистриран спад на цената на газа от 12%.
Реклама По-високи цени и по света
Инфлацията продължава да се форсира в по-голямата част от развития свят. През февруари в Съединени американски щати тя доближава 7.9% на годишна база - най-високото равнище за последните 40 години. В еврозоната потребителските цени не престават да порастват с най-бързия си ритъм от основаването на единната валута - 5.8% през февруари. Според наличните в Евростат данни най-висока инфлация в Европейски Съюз регистрират Литва и Естония - надлежно 14% и 12%. Сравнимата с тези цифри стойност за България е 8.4%, измерена с желания от европейската статистика съгласуван показател на потребителските цени (ХИПЦ).
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР