Инфлацията в Русия на годишна основа към 1 април се

...
Инфлацията в Русия на годишна основа към 1 април се
Коментари Харесай

Инфлацията в Русия достигна седемгодишен връх

Инфлацията в Русия на годишна основа към 1 април се е ускорила до 16.70 на 100, което е най-високото й равнище от март 2014 година

Това заяви министерството на стопанската система на страната, представено от Ройтерс.

Седмица по-рано инфлацията беше на равнище от 15.66 %.

Поскъпването внезапно се е нараснало през последните седмици най-много поради наложените наказания от страна на западните страни, последвани от дефицит на доста артикули в Русия.

На седмична база инфлацията през седмицата, завършила на 1 април, се е забивала до 0.99 на 100 против 1.16 в предходния интервал, сочат данните на Росстат.

Според формалните данни е поскъпнало безусловно всичко - от зеленчуци и захар до облекла и смарт телефони, въпреки и растежът леко да се е забавил.

Централната банка на страната, която е заложила годишна инфлация от 4 % в програмата си за годината, поддържа главната рента на 20 % от началото на войната в Украйна в опит да укроти повишаването.

Близо 75 % от руснаците чакат инфлацията през 2022 година да надвиши 20 %, сочат данни от онлайн допитване. Анализаторите са на мнение, че бъдещите инфлационни опасности ще бъдат лимитирани от сериозния спад на действителните приходи в страната.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР