Инфлацията в Обединеното кралство спада и е вероятно да остане

...
Инфлацията в Обединеното кралство спада и е вероятно да остане
Коментари Харесай

Bank of England също готви увеличение на лихвените проценти

Инфлацията в Обединеното кралство спада и е евентуално да остане в низходяща траектория през идната година. Това е положителната вест, само че има и неприятна, написа The Guardian.

Лошата вест е, че инфлацията ще продължи да бъде висока в съпоставяне със заплатите и пенсионните приходи, влошавайки стандарта на живот.

Bank of England се готви да утежни още повече обстановката с ново нарастване на лихвените проценти в четвъртък, което ще затегне така и така мъчителния финансов турникет върху притежателите на ипотеки.

Наемателите също не могат да избягат от по-високите разноски за ипотека в този момент, когато всеки хазяин в страната, от огромните корпорации до самостоятелните дребни играчи, е привързан с ипотечен заем и е заставен да трансферира по-високата цена към наемателите си.

Предприятията също ще почувстват тежестта на по-високите лихвени проценти, изключително в случай че обслужват заеми, взети преди пандемията.

Междувременно огромните консуматори на сила приканиха държавното управление за поддръжка за стремглаво високи сметки. Последните държавни данни, оповестени в сряда, демонстрират, че през ноември в Англия и Уелс е имало 2029 компании са изпаднали в несъстоятелност – те са с 21% повече в съпоставяне със същия месец предходната година и с 35% повече от равнищата преди пандемията.

Годишният % на инфлация в Обединеното кралство се намали до 10,7% през ноември 2022 година от 11,1% през октомври, което беше най-високото равнище от октомври 1981 година, заяви Националната статистическа работа.



Нивата са под прогнозите от 10,9% на анализаторите, като максимален принос за нея има превозът (7.2% против 8.9% %), моторни горива (17.2% против 22.2%) и коли втора ръка (-5.8% против -2.7%). Цените също се забавят при облекло и обувки (7.5% против 8.5%), отдих и просвета (5.3% против 5.9%) и връзка (2.6% против 3.2%).

В същото време рекордно набъбнаха цените в заведенията за хранене и хотелите – с 10.2% (срещу 9.6%), главно тласнати от алкохола, сервиран в заведения за хранене, кафенета и кръчми. Междувременно инфлацията при храните се увеличи до 16.5% от 16.4%, достигайки най-високото равнище от 1977 година до момента, водено от цената на хляба и зърнените храни. Наемите на жилища са се нараснали с 4.5% при 4.3% през октомври.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР