Инфлацията в Обединеното кралство изненадва с понижение до 6,7% през

...
Инфлацията в Обединеното кралство изненадва с понижение до 6,7% през
Коментари Харесай

Обединеното кралство отчита изненадващо понижение на инфлацията през август

Инфлацията в Обединеното кралство изненадва с намаляване до 6,7% през август, което е по-добре от упованията и провокира нараснали залози за пауза в повишението на лихвените проценти от страна на Английската централна банка в четвъртък, написа CNBC.

На месечна база главният показател на потребителските цени (CPI) се покачва с 0,3%.

Икономисти, авансово интервюирани от Reuters, чакат главният индикатор да доближи 7% на годишна база и да се увеличи с 0,7% на месечна база на фона на леко покачване на цените на бензиностанциите. През юли е регистрирано годишно покачване от 6,8% и спад от 0,4% на месечна база.

" Най-голям принос за месечното изменение на годишния показател на потребителските цени имат храните, където цените през август 2023 година са се повишили с по-малко, в сравнение с преди година, и услугите по настаняване, където цените могат да бъдат нестабилни и през август 2023 година са се намалили ", изясняват от Службата за национална статистика. " Повишаването на цените на горивата има максимален принос за възходящата посока за смяната на годишните темпове. "

Основният показател на потребителските цени - който изключва волатилните цени на питателните артикули, силата, алкохола и тютюневите произведения, доближава 6,2% през 12-те месеца до края на август, което е спад по отношение на 6,9% през юли. Показателят за стоките се покачва леко от 6,1% на 6,3%, само че е повече от обезщетен от забележителното закъснение на индикатора за услугите - от 7,4% на 6,8%.

Раул Рупарел, шеф на Центъра за напредък към Бостънската консултантска група, показва, че този непредвиден спад на базисната инфлация ще бъде изключително добре признат от основателите на парични политики, дружно със знаците, че цените на дребно стартират да се намаляват за потребителите.

" Това, в комбиниране с номиналния растеж на заплатите, допуска, че действителните заплати ще продължат да нарастват към края на годината. Това ще бъде облекчение за семействата, само че е и спомагателен знак, че стопанската система наподобява се забавя ", декларира Рупарел. " Смятаме, че Английската централна банка въпреки всичко ще увеличи лихвите на следващия ден, само че днешните данни ще окуражат тези, които упорстват това да бъде последното покачване. Същевременно те акцентират и предизвикването пред Английската централна банка, защото стопанската система към този момент демонстрира признаци на изстудяване и цялостното влияние на покачванията на лихвите не се усеща. "

Банката на Англия ще разгласи идващото си решение по паричната политика в четвъртък.

Пазарът като цяло е планувал още едно покачване на лихвените проценти с 25 базисни пункта, с което главната рента на банката ще доближи 5,5% - най-високото ѝ равнище от декември 2007 година насам.

В светлината на изненадващата низходяща инфлация в сряда пазарните упования за пауза от страна на Английската централна банка скачат от 20% до съвсем 50%.

Каролин Симънс, основен капиталов шеф за Обединеното кралство в UBS, разяснява пред CNBC, че централната банка въпреки всичко най-вероятно ще увеличи лихвите в четвъртък.

" Вярваме обаче, че това ще бъде последното им покачване, тъй като имаме тези низходящи сили върху инфлацията ", добави тя.

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР